Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Smjernice za politike zapošljavanja država članica Evropske unije

04.08.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Dana 10.07.2020. godine u Evropskom parlamentu na plenarnom zasjedanju poslanici su usvojili Rezoluciju o smjernicama za politike zapošljavanja država članica. Ovom rezolucijom se predlaže alternativni put za borbu protiv nezaposlenosti mladih. Borba protiv beskućništva i siromaštva mora biti prioritet i mora se ojačati kroz Garancije za mlade, osnažiti Garanciju za djecu i borbu protiv dječijeg siromaštva, te brže pristupe stambenom fondu.

 

Poslanici Evropskog parlamenta insistiraju na tome da je potrebno uložiti više napora kako bi se smanjile razlike u platama među polovima, te da se pažljivo nadgleda rodni uticaj socijalnih politika i politika zapošljavanja. U svjetlu socijalnih posljedica i krize zapošljavanja izazvane krizom COVID-19, te da bi se ojačao odgovor Evropske unije na slične krize u budućnosti, poslanici parlamenta zahtjevaju reviziju smjernica za zapošljavanje koje podupiru preporuke evropskog semestra za pojedine zemlje.

 

Neophodno je omogućiti fiskalnu stabilnost, onoliko dugo koliko je potrebno. Smatra se da tzv. „opća klauzula o odstupanju“, koja državama članicama omogućava fiskalnu fleksibilnost u zaštiti zaposlenih i finansiranju javnog zdravlja i socijalnih usluga, mora odražavati obim i trajanje krize izazvane pandemijom.                                   

  

Tekst usvojene Rezolucije dostavljen je Agenciji za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine nadležnim entitetskim ministarstvima i zavodima za zapošljavanje te Zavodu za zapošljavanje Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine.