Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

SMJERNICE O TJELESNOJ AKTIVNOSTI OBJAVILA SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA

18.12.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) pozdravlja nove Smjernice o tjelesnoj aktivnosti i sjedilačkom ponašanju, koje je objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a koje daju preporuke poi pitanju koliko tjelesne aktivnosti je potrebne za pružanje značajnih zdravstvenih dobrobiti i ublažavanje zdravstvenih rizika.

 

Nove smjernice razvijene su kako bi se zemljama širom svijeta omogućilo da uvedu nacionalne zdravstvene politike utemeljene na dokazima, a također daju preporuke o povezanosti sjedilačkog ponašanja i zdravstvenih ishoda.

Smjernice napominju da bi se moglo izbjeći četiri do pet milijuna smrtnih slučajeva godišnje ako je globalna populacija fizički aktivnija i preporučuju najmanje 150 do 300 minuta umjerene aerobne aktivnosti tjedno za odrasle i prosječno 60 minuta umjerene aerobne tjelesne aktivnosti aktivnost dnevno za djecu i adolescente.

Smjernice posebno ističu kako je tjelesna aktivnost dobra za srca, tijela i umove, pomažući u prevenciji i upravljanju stanjima kao što su bolesti srca, dijabetes tipa 2 i rak, koji uzrokuju gotovo tri četvrtine smrtnih slučajeva širom svijeta. Uz to, ukazuju na tjelesnu aktivnost koja pomaže u smanjenju simptoma depresije i anksioznosti te poboljšava razmišljanje, učenje i opću dobrobit.

Predsjednik MOO-a Thomas Bach ranije je pozvao vlade svijeta da uključe sport u svoje inicijative za potporu nakon koronavirusa, a u julu 2020. godine je 118 država članica Ujedinjenih naroda (UN) pozvalo sve države da uključe sport i tjelesnu aktivnost u svoje Planove oporavka od COVID-19.

 

Više na:https://www.olympic.org/news/every-move-counts-ioc-welcomes-new-who-guidelines-highlighting-the-importance-of-physical-activity