Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

SEDAMNAEST MLADIH SPORTISTA TAKMIČI SE ZA NAGRADU PIOTRA NUROWSKOG "NAJBOLJI MLADI EVROPSKI SPORTISTA"

08.10.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavi je službenu listu kandidata za desetu ljetnu nagradu Piotra Nurowskog (PNP) "Najbolji mladi evropski sportista".

Za odabir pet finalista, tri kandidata bit će nominirano od 50 NOO-a Evrope, dok će druga dva potom izabrati panel stručnjaka, koji se sastoji od predsjednika MOO-a, potpredsjednika, generalnog sekretara, blagajnika, predsjedavajućeg komisije sportista i sportskog direktora.

Svečana dodjela trebala bi se održati tokom seminara MOO-a u Samorinu u Slovačkoj od 25. do 26. decembra 2021. godine, pri čemu će pobjednik kući odnijeti stipendiju za obuku od 15.000 eura, drugo i treće mjesto 8.000, odnosno 5.000 eura, dok će četvrti i peti dobiti po 3.000 eura.

Zbog teških okolnosti uzrokovanih COVID-19, ljetno izdanje PNP 2020. otkazano je jer sportistai nisu mogli nastupiti.

Ljetna nagrada 2019. godine pripala je svjetskoj srebrnoj medalji skakačici u vis Yaroslavi Mahuchikh (UKR), koja nastavlja redati uspjehe svojoj blistavoj karijeri.

Godišnja nagrada dodjeljuje se mladim, nadolazećim sportistima koji su proteklih godina pokazali ne samo izvanredna sportska postignuća, već i iznimno vladanje na terenu i izvan njega. Nastala je u spomen na bivšeg predsjednika Poljskog olimpijskog odbora Piotra Nurowskog koji je tragično poginuo 2010. u saobraćajnoj nesreći.

Nagrada se zaslužnim ljetnim sportistima dodjeljuje od 2010. godine, dok je zimsko izdanje na snazi ​​od 2016. godine.

Lana Pudar, naša najbolja plivačica, nalazi se među 17 kandida za desetu ljetnu nagradu Piotra Nurowskog "Najbolji mladi evropski sportista".

 

Više na: https://www.eurolympic.org/seventeen-young-athletes-running-for-2021-summer-piotr-nurowski-prize/