Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Saopštenje Evropskog vijeća o ukidanju restrikcija za neesencijalna putovanja

02.09.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Evropsko vijeće 30.avgusta 2021.donjelo je preporuku o ukidanju restrikcija za neesencijalna putovanja za pet država i jedan entitet. Sa liste za ograničenja za neesencijalna putovanja uklonjeni su: Crna Gora, Izrael, Kosovo, Libanon, Sjedinjene Američke Države i Sjeverna Makedonija. Odlukom Savjeta EU ne dovodi se u pitanje mogućnost država članica da ukinu privremeno ograničenje nebitnih putovanja u EU za vakcinisane putnike.Bosna i Hercegovina se i dalje nalazi na listi država za koje bi se trebalo postepeno ukinuti ograničenja putovanja na vanjskim granicama EU.

Prema saopštenju Savjeta za postepeno ukidanje ograničenja putovanja pored naše zemlje nalazi se sljedeće države i entiteti: Albanija, Jermenija, Australija, Azerbejdžan, Brunej, Darussalom, Kanada, Japan, Jordan, Novi Zeland, Katar, Republika Moldavija, Saudijska Arabija, Srbija, Singapur, Sjeverna Koreja, Ukrajina, Kina, kao i posebne administrativne regije Kine Hong Kong i Makao, kao i Tajvan. Zbog interesa zemalja članica EU za velikim brojem američkih turista donesena je odluka da se SAD ipak skinu saliste zemalja za koje važi zabrana za nebitna putovanja.

Saopštenje Evropskog vijeća u verziji na engleskom jeziku dostupno je na sljedećem linku:

https://www.consilium.europa.eu/hr/press/press-releases/2021/08/30/covid-19-council-removes-5-countries-and-one-entity-territorial-authority-from-the-list-of-countries-for-which-travel-restrictions-should-be-lifted/