Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Samit za bolje razumijevanje okeana

21.02.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Promatranje, razumijevanje i zaštita okeana bili su u fokusu 40 šefova država, na Samitu u Brestu, čiji je domaćin bila Vlada Francuske, a uoči velike konferencije Ujedinjenih naroda o oceanu, koja je zakazana za jun 2022. godine.

Samit se fokusirao na četiri glavne teme: zaštita morskih ekosistema, borba protiv zagađenja, borba protiv klimatskih promjena i upravljanje okeanom.
"Ne možemo zaštititi ono što ne znamo", izjavio je predsjednik Francuske Emmanuel Macron i potvrdio namjeru svoje zemlje da pokrene velike naučne misije istraživanja dubokog mora, kao i stvaranje fonadacije koja će se fokusirati na promjene s kojima se suočavaju Zemljini polovi.

"Polarni led se topi i globalni vremenski obrasci se mijenjaju. Svijet mora 'promijeniti put' kako bi zaštitio oceane od klimatske krize, izjavio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u video poruci.

„U 2022. godini moramo zaustaviti opadanje zdravlja okeana. Decenija nauke o okeanu Ujedinjenih nacija je osnova svih naših napora u tom pogledu, a Globalni sistem za posmatranje okeana je jedan od njegovih najefikasnijih alata. Stoga sam izuzetno uzbuđen zbog pokretanja projekta Odiseja i mogućnosti da se posmatranja okeana vrše sa trupova jahti širom svijeta”, kaže Peter Thomson, specijalni izaslanik generalnog sekretara UN-a za ocean.

Podrška nauci osnažena je najavom UNESCO-a da će mapirati 80% okeanskog dna do 2030. godine.

 

https://public.wmo.int/en/media/news/ocean-summit-reaffirms-importance-of-observations