Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Provedeno istraživanje “Kako medicinske sestre-tehničari u Bosni i Hercegovini vide svoju profesiju?”

29.10.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U okviru Projekta jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini (Faza II) provedeno je istraživanje „Kako medicinske sestre-tehničari u Bosni i Hercegovini vide svoju profesiju?”, na temu sestrinske profesije i migracija. Cilj ovog istraživanje bio je da se dobiju saznanja o tome šta medicinske sestre-tehničari misle o statusu svoje profesije u Bosni i Hercegovini i o tome kako da se odgovori na opravdana očekivanja za njeno unapređenje.

Rezultati istraživanja provedenog elektronskim putem, uz učešće 93 ispitanika, objavljeni su na: http://www.fondacijafami.org/Download/Fondacija%20fami%20-%20Kratka%20analiza%20rezultata%20upitnika%20o%20migracijama.pdf .

Tokom istraživanja prikupljeni su i prijedlozi ispitanika za poboljšanje ili promjene u sestrinskoj profesiji u Bosni i Hercegovini a koji obuhvataju sljedeće: jačati kompetencije medicinskih sestara-tehničara, provesti sistematizaciju profesije, uključiti medicinske sestre-tehničare u procese donošenja odluka i promovisati sestrinsku profesiju u društvu.

Projekat jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini (Faza 2) implementira se od decembra 2017. godine i nastavak je višegodišnje podrške Vlade Švajcarske ovoj programskoj oblasti čiji je profesionalni doprinos u očuvanju zdravlja stanovništva Bosne i Hercegovine imao poseban značaj u borbi protiv pandemije COVID-19. Implementatori projekta su Fondacija Fami i  Univerzitetska bolnica Ženeva (HUG), u saradnji s partnerskim institucijama iz oblasti zdravstva i obrazovanja, sa različitih nivoa u Bosni i Hercegovini. Projekat ima tri komponente:  Profesionalno okruženje medicinskih sestara i tehničara; Pristup sestrinstvu u zajednici/polivalentnoj patronaži; Javno obrazovanje u sestrinstvu, a završava se u novembru 2021. godine.