Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Projekt LIDAR snimanja teritorija Bosne i Hercegovine

15.08.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Projekt LiDAR snimanja teritorija BiH će u periodu 2023 – 2024 godine biti financiran iz IPA II - 2019 sredstava Europske unije. Cilj projekta je poboljšati kvalitetu i broj usluga koje institucije zemljišne administracije pružaju vladama, javnom i privatnom sektoru provođenjem snimanja teritorija BiH koristeći LiDAR tehnologiju i naknadnim uspostavljanjem e-usluga radi dijeljenja i širenja ovih vrlo preciznih podataka svim zainteresiranim dionicima.

LiDAR tehnologija istraživanja je dokazala da je jedna od najboljih metoda za prikupljanje točnih informacija u tri dimenzije sa površine zemlje koja pruža maksimalnu gustoću topografskih i digitalnih slikovnih podataka za različite aplikacije, uključujući upravljanje katastrofama i prirodnim resursima, inženjering, infrastrukturu, zaštitu životne sredine. Dostupnost ovih visoko preciznih prostornih podataka i usluga olakšat će obradu podataka, analizu i donošenje odluka korisnicima na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, ali i privatnom i naučnom sektoru.

Projektom će biti izvršeno zračno LiDAR snimanje teritorije Bosne i Hercegovine, obrađeni prikupljeni podaci te dostavljeni produkti podataka digitalnog (grid) modela površine i digitalnog (grid) modela terena.Cilj ovog projekta je izrada digitalnog modela terena (DTM) i digitalnog modela površine (DSM) na temelju LiDAR oblaka točaka dobivenih zračnim snimanjem. Detalji i kvaliteta finalnih proizvoda moraju omogućiti korištenje DTM i DSM i služiti kao temelj za različito planiranje, projektiranje, operativno izvođenje katastarsko-geodetskih radova i svrhe praćenja:

• opće mapiranje,

• katastarska izmjera,

• urbano planiranje,

• praćenje neodobrenog razvoja urbanih područja,

• planiranje prometa,

• monitoring šuma,

• praćenje gospodarstva,

• praćenje stanja životne sredine.

 

Tijekom ovog projekta, teritorij Bosne i Hercegovine će biti pokriven LiDAR izmjerom i rezultirajućim oblacima točaka, DTM i DSM u rezoluciji 5 i 10 točaka po četvornom metru za urbane i ruralne sredine.

U smislu projekta, Delegacija EK u Bosni i Hercegovini participira-učestvuje kao UGOVORNI ORGAN, Federacija Bosne i Hercegovine (Federalna uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove), Republika Srpska i Distrikt Brčko kao GLAVNI KORISNICI, a natječajnom procedurom je odabran pružatelj usluga iz Poljske. Ministarstvo Civilnih poslova Bosne i Hercegovine obnaša ulogu koordinatora implementacije projekta.

Trenutna faza implementacije Projekta se ogleda u usuglašavanju planova leta aviona između glavnih korisnika Projekta i pružatelja usluga.

Ukupna vrijednost projekta je 2.500.000 Eura i uključiti će i podršku u nabavi opreme za Glavne korisnike.

Provedba ovih aktivnosti pridonijeti će stvaranju uvjeta neophodnih za uspostavu i provedbu INSPIRE direktive, što predstavlja dodatni uvjet da zajednički prostorni podaci budu dostupni institucijama na svim razinama vlasti.