SVE VIJESTI
SEKTORI
KATEGORIJE
22.04.2020
U siječnju 2020. godine Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je epidemiju bolesti koju je izazvao novi Coronavirus u provinciji Hubei u Kini izvanrednom zdravstvenom situacijom od međunarodnog značaja. SZO je navela da postoji visok rizik od širenja bolesti koju izaziva Coronavirus 2019 (COVID-19) na druge zemlje širom svijeta.
SZO i institucije nadležne za zdravstvo u cijelom svijetu poduzimaju mjere na zaustavljanju epidemije COVID 19. Međutim, dugoročan uspjeh ne treba uzeti zdravo za gotovo. Svi segmenti našeg društva - uključujući gospodarstvo i poslodavce - moraju odigrati svoju ulogu ukoliko želimo da zaustavimo širenje ove bolesti.
Kada neko ima ko ima COVID 19 kašlje ili izdiše, oslobađa kapljice zaražene tečnosti. Većina ovih kapljica pada na obližnje površine i predmete - npr. sto ili telefon. Ljudi se mogu zaraziti COVID-om 19 ako dodirnu kontaminiranu površinu ili predmet, a zatim oči, nos ili usta. Ako stoje na metar udaljenosti od osobe sa COVID-om 19, mogu se zaraziti pošto će udahnuti kapljice koje je ta osoba iskašljala ili izdahnula. Drugim riječima, COVID 19 širi se na sličan način kao gripa. Većina zaraženih COVID-om 19 ima blaže simptome i oporavlja se. Međutim, kod nekih će se javiti teži oblik bolesti koji zahtijeva bolničko liječenje. Rizik od težeg oblika bolesti raste sa godinama života: osobe starije od 40 godina osjetljivije su od mlađih osoba. Osobe sa oslabljenim imunim sustavom i osobe sa određenim stanjima, npr. dijabetesom, bolestima srca ili pluća takođe su prijemčivije na teže oblike bolesti.
U ovom dokumentu dajemo sljedeće savjete:
Sljedeće mjere koje ne zahtijevaju velika sredstva doprinijeće sprečavanju infekcije na radnom mjestu, npr. prehlade, gripe ili stomačnog virusa i zaštititi klijente, suradnike i zaposlene.
Poslodavci treba sada da primijene ove mjere, čak i ako bolest COVID 19 nije stigla u zajednicu u kojoj posluju. Mogu već sad smanjiti broj izgubljenih radnih dana zbog bolesti i zaustaviti ili usporiti širenje COVID-19 u slučaju da se javina radnom mjestu.
o Površine (npr. stolovi) i predmeti (npr. telefoni, tastature) moraju se redovno brisati i dezinfikovati
o Zašto? Zato što kontaminirane površine sa kojima su zaposleni i klijenti bili u dodiru predstavljaju glavni način širenja COVID-a 19
o Na istaknuta mjesta na radnom mjestu staviti dozatore sa sredstvom za dezinfekciju ruku Vodite računa da se dozatori redovno dopunjavaju
o Postavite postere kojima upozoravate na pranje ruku – obratite se instituciji nadležnoj za javno zdravlje ili pogledajte www.WHO.int.
o Uvedite i druge načine komunikacije, npr. smjernice za stručnjake za zdravlje i bezbjednost na radu, informacija za sastanak i informacije na intranetu o pranju ruku
o Osigurajte mjesto na kom zaposleni, saradnici i klijenti mogu oprati ruke sapunom i vodom
o Zašto? Pranje ruku ubija virus na rukama i sprečava širenje COVID-a 19
o Postavite postere kojima se preporučuje respiratorna higijena. Uvedite i druge mjere komunikacije, npr. smjernice za stručnjake za zdravlje i bezbjednost na radnu, informacija za sastanak i informacije na intranetu, itd.
o Vodite računa da maske za lice1 i / ili papirni ubrusi budu dostupni na radnom mjestu za one kojima počne da curi nos ili koji počnu da kašlju na radnom mjestu, kao i korpe za higijensko odlaganje
o Zašto? Zato što se dobrom respiratornom higijenom sprečava širenje COVID-a 19
1 Obične hirurške maske, a ne maske za lice N95
lijek, npr. paracetamol / acetaminofen, ibuprofen ili aspirin, koji može da prikrije simptome infekcije
o Održavajte komunikaciju i promovišite ostanak kod kuće čak i u slučaju blagih simptoma COVID-a 19
o Postavite postere sa ovom porukom na radnom mjestu. Aktivirajte i druge kanale komunikacije koje obično koristite u svojoj organizaciji ili firmi.
o Službe zaštite na radu, zdravstvene institucije ili drugi partneri vjerovatno su izradili promotivni materijal sa ovom porukom
o Jasno kažite zaposlenima da će im se to vrijeme računati kao bolovanje
Organizatori sastanaka i manifestacija moraju uzeti u obzir potencijalan rizik od COVID-19 iz sljedećih razloga:
o Razmotrite da li je na sastanku ili manifestaciji potrebno fizičko prisustvo. Da li je sastanak moguće održati putem video-linka ili interneta?
o Da li bi se sastanak ili manifestacija mogao održati sa manje ljudi?
o Unaprijed osigurajte i provjerite kanale informisanja i komunikacije sa ključnim partnerima, npr. institucijama nadležnim za javno zdravlje i zdravstvo uopće.
o Unaprijed naručite dovoljne količine materijala, uključujući ubruse i sredstvo za dezinfekciju ruku za sve sudionike. Osigurajte hirurške maske za slučaj da neko ima respiratorne simptome.
o Aktivno pratite gdje cirkuliše COVID 19. sudionike obavijestite unaprijed da ne treba da dolaze ukoliko imaju bilo kakve simptome ili se ne osjećaju dobro.
o Vodite računa da svi organizatori, sudionici, lica koja služe hranu i posjetitelji na manifestaciji ostave svoje kontakt podatke: broj mobilnog telefona, adresu elektronske pošte i adresu hotel u kom su odsjeli. Jasno kažite da ćete te informacije dostaviti institucijama nadležnim za javno zdravlje ukoliko se posumnja da je neki učesnik zaražen, Ako ne pristanu da daju podatke, kažite im da ne mogu učestvovati na sastanku ili manifestaciji.
o odredite prostoriju ili prostor gdje će osoba koja se osjeća loše ili ima simptome biti izolovana na siguran način,
o planirate kako tu osobu na siguran način prevesti do zdravstvene ustanove,
o znate šta raditi ukoliko neku učesnik, zaposleni ili pružalac usluge bude pozitivan na COVID-19 tijekom ili neposredno nakon sastanka,
o unaprijed dogovorite plan sa zdravstvenom ustanovom sa kojom surađujete.
o Izgradite povjerenje. Na primjer, kao vježbu, sudionici mogu da se pozdrave bez rukovanja.
o Podstičite redovno pranje ruku ili upotrebu sredstva za dezinfekciju ruku tijekom sastanka ili manifestacije.
o Zamolite sudionike da kašlju ili kišu u nadlakticu ili maramicu. Osigurajte maramice i kante za smeće sa poklopcem u koje će se maramice odlagati.
o Osigurajte broj zdravstvene institucije kojoj se sudionici mogu obratiti za savjet ili dati podatke.
o Ovisno od opće situacije i toga da li je neko od sudionika u skorije vrijeme putovao, tu osobu smjestite u odvojenu prostoriju. Dajte joj masku tako da sigurno može stići kući ili u ustanovu u kojoj će procijeniti njeno stanje.
o Vodite računa da vaša organizacija i zaposleni imaju najnovije informacije o podučjima sa širenjem COVID-19. Te informacije možete naći na adresi: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/
o Na temelju tih informacija, vaša organizacija treba da procijeni prednosti i rizike planiranog putovanja.
o Izbjegavajte da na put šaljete ljude koji su u većem riziku od težeg oblika oboljenja (npr. zaposlene starije životne dobi ili koji imaju određeno stanje kao što je dijabetes, bolesti srca i pluća) u područja u kojima je došlo do širenja COVID-a 19.
o Vodite računa da kvalificirani zdravstveni radnik informiše sve osobe koje putuju u područja sa prijavljenim slučajevima COVID-19 (npr. iz doma zdravlja ili zavoda za zaštitu zdravlja).
o Razmotrite mogućnost da zaposlenima koji treba da putuju date sredstvo za dezinfekciju ruku u manjem pakovanju (do 1 dl). To će doprinijeti redovnom pranju ruku.
o Podstičite zaposlene da redovno peru ruke i drže se na udaljenosti od najmanje 1 metar od onih koji kašlju ili kišu
o Vodite računa da zaposlen znaju šta da rade ili kome da se obrate ako počnu da se osjećaju loše dok su na putu.
o Vodite računa da se zaposleni pridržavaju uputa lokalnih institucija dok su na putu. Ako, na primjer, bude rečeno da su dužni da odu na neku lokaciju, moraju da poslušaju. Vaši zaposleni dužni su da poštuju sva lokalna ograničenja putovanja, kretanja ili javnih okupljanja.
o Zaposleni koji su se vratili iz područja sa širenjem COVID-19 treba da prate simptome tijekom 14 dana i dva puta dnevno mjere temperaturu.
o Ukoliko se javi čak i blag kašalj ili malo povišena temperatura (npr. 37,3 ili viša), treba da ostanu kod kuće u izolaciji. To znači da izbjegavaju blizak kontakt (1 metar ili manje) sa drugima, uključujući i članove obitelji. Treba da se telefonom obrate svom liječniku ili zavodu za zaštitu zdravlja i daju podatke o skorijem kretanju i simptomima.
o U planu treba da predvidite odvajanje oboljele osobe u prostoriju ili prostor izolovan od drugih na radnom mjestu, ograničavanje broja osoba u kontaktu sa oboljelim i obraćanje lokalnoj zdravstvenoj instituciji.
o Razmotrite kako prepoznati osobe u riziku i kako im pomoći bez stigmatizacije diskriminacije na radnom mjestu. To mogu biti osobe koje su nedavno doputovale iz područja sa prijavljenim slučajevima ili druge osobe sa stanjem koje ih izlažu većem riziku od težeg oblika bolesti (npr. osobe koje imaju dijabetes, bolest srca ili pluća ili u starijoj životnoj dobi).
o Lokalnoj zdravstvenoj instituciji kažite da pripremate plan i zamolite da pomogne.
o Plan će vašoj organizaciji pomoći da se pripremi za mogućnost pojave COVID-a 19 na radnom mjestu ili zajednici. Taj plan može da se odnosi i na druge zdravstvene izvanredne situacije.
o Planom treba predvidjeti kako nastaviti poslovanje ako značajan broj zaposlenih, saradnika ili dobavljača ne bude mogao doći na posao, bilo zbog lokalnih ograničenja kretanja ili zato što su bolesni.
o Upoznajte zaposlene i suradnike sa planom i vodite računa da znaju šta treba - ili šta ne treba da rade. Naglasite ključne stavke, npr. ne dolaziti na posao u slučaju blagih simptoma ili ako su morali da uzmu „običan“ lijek (npr. paracetamol, ibuprofen) koji može da prikrije simptome.
o Vodite računa da plan obuhvati mentalno zdravlje i socijalne posljedice slučaja COVID-19 na radnom mjestu ili u zajednici, te ponudite informacije i podršku.
o Mala i srednja poduzeća koja nemaju zaposlene zdravstvene i socijalne radnike treba da sarađuju i izrade planove sa lokalnim zdravstvenim i socijalnim službama prije bilo kakve izvanredne situacije.
o Lokalne ili državne zdravstvene institucije mogu da vam pomognu i daju smjernice za izradu plana.
Vrijeme je da se pripremite za COVID-19. Jednostavne mjere predostrožnosti i planiranje mogu biti od velike koristi. To će vam pomoći da zaštitite svoje zaposlene i tvrtku.
Najnovije informacije SZO o širenju COVID-19 možete naći na sljedećoj adresi: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/
Savjeti i smjernice SZO o COVID-19 https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019