Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

PRIORITETI VIJEĆA EVROPE ZA SPORT ZA 2022.-2025.

16.03.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

"Unaprjeđenje ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u i kroz sport" su prioriteti Vijeća Evrope za sport za period od 2022.-2025. godine.

Vijeće Evrope odredilo je svoje prioritete u oblasti sporta za sljedeće četiri godine (2022.-2025.), u skladu sa strateškim okvirom generalnog sekretara Vijeća Evrope i odlukama donesenim na ministarskoj sjednici u Hamburgu (maj 2021.).

U svjetlu rastućih prijetnji sportu, kao što su doping, nasilje na sportskim priredbama, diskriminacija, manipulacija sportskim takmečenjima, korupcija i kršenje ljudskih prava, ovi bi prioriteti trebali pomoći u jačanju sporta kao aktivnosti temeljene na vrijednosti i osigurati da se poštivanje ljudskih prava ugradi u sport.

Prioriteti su strukturirani oko tri strateške cilja:

-          Stavljanje zaštite ljudskih prava i poštovanja vladavine prava u sportu čvrsto na dnevni red vlada i sportskih organizacija;

-          Težnja ka velikom napretku u promicanju sporta vođenog vrijednostima;

-          Ponovno potvrđujući ključnu ulogu Vijeća Evrope kao pouzdanog i bitnog partnera u rješavanju europskih i globalnih izazova u području sporta.

Kako bi postiglo ove ciljeve, Vijeće Evrope oslanja se na koordiniranu akciju svojih dviju pokretačkih snaga – Proširenog djelomičnog sporazuma o sportu (EPAS) i Sportskih konvencija – koje su sada spojene u jednu cjelinu, tj. Sportska divizija.

Odjel za sport usredotočit će svoj rad na promociju i provedbu nedavno revidirane Evropske povelje o sportu, referentnog teksta za razvoj sporta u Evropi, te na promoviranje svojih tematskih konvencija protiv dopinga, protiv manipulacije sportskim takmičenjima i za sigurnost na sportskim priredbama.

 

Više na: https://www.coe.int/en/web/sport/-/-advancing-human-rights-democracy-and-the-rule-of-law-in-and-through-sport-discover-the-council-of-europe-s-priorities-for-sport-for-2022-2025