Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Prioriteti klimatologije

12.10.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Promjena klime više nije stvar budućnosti, već realnost sa kojom se suočavamo svakodnevno, pa je stalni monitoring promjena od vitalnog značaja za ljudski rod, stoji u najnovijem izvještaju Globalnog sistema za posmatranje klime (GCOS).

 „Globalno praćenje klime mora pokriti čitavu planetu, od atmosfere do okeana, od kriosfere do biosfere, i obuhvatiti ciklus kruženja vode i količina energije i emisije stakleničkih gasova. Predviđanje i ublažavanje efekata klimatskih promjena, kao i pravilno razumijevanje budućih rizika, preduslov je za zaštitu ranjivih društvenih grupa i infrastrukture, a osnov za ovakvo djelovanje su sveobuhvatne informacije o promjenama klime,” rekao je prof. Petteri Taalas, generalni sekretar WMO-a, koja je jedan od oslonaca Globalnog sistema za posmatranje klime.

Nedvosmisleno je dokazano da je čovjek trajno poremetio klimatski sistem u kom smo živjeli, pa su tačne i poudane informacije o promjenama, koje se dešavaju, kao i razrađeni prognostički modeli budućih dešavanja, neophodni za zaštitu ljudskih života i imovine, ali i cjelokupnih klimatskih sistema.

U najnovijem planu aktivnosti, koji će u novembru biti predstavljen članicama UN-a, akcenat će biti stavljen na konkretne poduhvate, koji se moraju poduzeti u narednih 5-10 godina.

Globalni sistem za posmatranje klime daje ključni doprinos aktivnostima sadržanim u Okvirnoj konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (UNFCCC).

 

https://public.wmo.int/en/media/press-release/new-report-outlines-priorities-global-climate-observations