Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Pridruživanje Deklaraciji Zapadnog Balkana o zaštiti od duhanskog dima za čistiji zrak i zdraviju budućnost

03.04.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Ministarstvo civilnih poslova aktivno radi na pridruživanju Bosne i Hercegovine Deklaraciji zemalja Zapadnog Balkana o zaštiti od duhanskog dima. Ovaj dokument, odobren je i podržan od  Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, a razlog za donošenje Deklaracije je zabrinjavajuće visoka prevalencija upotrebe duhana u državama Zapadnog Balkana, koja je dostigla od 22 do 40 % kod odrasle populacije u 2022. godini, uz izrazito spor napredak u smanjenju tih stopa.

                Ministarstvo civilnih poslova uključilo se u aktivnosti prepoznavajući opasnosti povezane s upotrebom duhana i nikotina. Duhanski dim sadrži hiljade hemikalija, od kojih je 250 štetnih, a najmanje 69 su poznati kancerogeni. S tim u vezi, važno je pridružiti se aktivnostima kojima će se zaštititi sadašnje i buduće generacije od rizika povezanih s upotrebom nikotina i duhana, te izloženosti duhanskom dimu.

                Deklaracijom o zaštiti od duhanskog dima, naglašava se pravo svakog pojedinca na disanje čistog zraka, te je stoga dužnost društva zaštititi ovo osnovno ljudsko pravo. Naučni dokazi nedvosmisleno ukazuju da ne postoji siguran nivo izloženosti duhanskom dimu. Stoga samo potpuna, sveobuhvatna zabrana pušenja duhana u svim javnim prostorima, radnim mjestima i javnom prijevozu, koja će se pravilno provoditi, može biti efikasna.

                Deklaracijom se poziva na povećanje ulaganja u kampanje podizanja javne svijesti. Predviđeno je da se u obrazovnim programima govori o štetnim efektima upotrebe duhana i izloženosti pasivnom pušenju, kako za odrasle, tako i za djecu. Države potpisnice Deklaracije insistiraće na provedbi zakona protiv duhanskog dima, a radiće i na promociji programa odvikavanja od konzumiranja duhana kako bi se podržali korisnici duhana i nikotina u prestanku pušenja.

                Deklaraciju Svjetske zdravstvene organizacije za Europu već su podržale Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija, a ukoliko budu osigurana pozitivna mišljenja nadležnih zdravstvenih vlasti, očekuje se da će se i Bosna i Hercegovina pridružiti ovom izuzetno značajnom programu.