Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Pregled postepenog otvaranja rada predškolskih ustanova nakon smirivanja pandemije izazvane Corona virusom

07.05.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Pred našim predškolcima, njihovim roditeljima i odgajateljima su novi izazovi. U cijelom svijetu dolazi do postepenog popuštanja mjera koje su ranije donesene zbog situacije izazvane Corona virusom, pa tako polako počinju s radom i predškolske ustanove. U nastavku dajemo pregled početka rada predškolskih ustanova u pojedinim evropskim zemljama, kao i u zemljama Regije i Bosni i Hercegovini:

Njemačka: Nacionalna akademija nauka Leopoldina je, na osnovu mišljenja 26 naučnika iz različitih područja, sačinila listu preporuka i Vladi Njemačke predložila plan postepenog povratka u normalno stanje. Vrtići, u najvećem broju pokrajina, ponovo su otvoreni za djecu čiji roditelji rade poslove neophodne za funkcionisanje društva (policajci, vatrogasci, medicinsko osoblje, radnici koji se bave proizvodnjom hrane itd). ( www.thelocal.de).

Austrija:  Otvaranje vrtića u Beču se provodi u fazama. Trenutno, svi zaposleni roditelji, bez obzira na to gdje i kako rade, mogu svoju djecu dovesti u vrtić. Od roditelja se traži da pravovremeno najave potrebu za boravkom djeteta u vrtiću. Obaveza pohađanja programa u posljednjoj godini vrtića ostaje obustavljena do daljnjeg. Posebna pažnja se obraća na broj djece u grupama, pojačane su mjere higijene, dezinfekcija površina, provjetravanje i održavanje fizičke distance, koliko je to moguće. Nošenje zaštitnih maski nije obavezno, ali je moguće na dobrovoljnoj osnovi. (www.klix.ba).

Francuska će postepeno, tokom tri nedjelje, otvarati obrazovne institucije, te se 11. maja planira povratak djece u vrtiće, uz pojačane higijenske mjere. Svi odrasli će morati nositi maske, što se ne odnosi na djecu, jer bi to za njih bilo „obeshrabrujuće“. Preporučuje se izbjegavanje igri i aktivnosti koje podrazumijevaju kontakt, igre sa loptom, kao i razmjena ličih predmeta, igračaka i sl. Od roditelja se zahtijeva da svako jutro, prije dolaska u vrtić ili školu, djeci izmjere temperaturu. U Francuskoj je epidemija odnijela više od 24. 000 života, tako da je ponovno otvaranje vrtića i škola izazvalo negodovanje jednog dijela javnosti. (www.thelocal.fr).

U Španiji je sedam nedjelja bila na snazi potpuna zabrana izlazaka za djecu do 14 godina. Sada im je dozvoljen jedan sat dnevno boravka na otvorenom. Obrazovne vlasti su odlučile da ponovo otvore vrtiće isključivo za djecu čija oba roditelja moraju da idu na posao. (www.whec.com).

 Grčka: Bez obzira na popuštanje nekih restriktivnih mjera, osnovne škole, igrališta i vrtići su još uvijek zatvoreni. Moguće je da će sa radom početi 1. juna. (www.whec.com).

Danska je 15. aprila počela sa ponovnim otvaranjem vrtića i škola, za djecu nižih razreda. Ipak, neće se svi vrtići i škole otvoriti odmah, jer je potrebno ispuniti određene zahtjeve. Neka od strogih pravila za ovaj korak glase: u vrtićima je potrebno obezbijediti šest kvadratnih metara po svakom djetetu, a u školama četiri kvadratna metra. Stolovi moraju biti udaljeni po dva metra, dok bi u dvorištima i izvan učionica djeca smjela da budu u grupi od najviše njih petoro. Zabranjeno im je da međusobno dijele hranu i slatkiše, a najmanje svaka dva sata tokom boravka u školi moraju prati ruke. Igračke, toaleti, stolovi, rukohvati i prekidači moraju se očistiti i dezinfikovati bar dva puta dnevno. (www.dw.com).

Vrtići u Norveškoj su ponovo počeli sa radom 20. aprila. Prema anketi koju je provela medijska kuća NRK, 24 posto roditelja ne želi sada poslati svoju djecu u vrtić, a 13 posto roditelja nije sigurno da li će to uskoro učiniti. Predškolske ustanove će morati da obezbijede određene zdravstvene protokole. Djeca uzrasta do 3 godine će biti u grupi od najviše troje djece, sa jednim odgajateljem, dok će djeca uzrasta od 3 do 6 godina boraviti u grupama od najviše šestoro, također sa jednim odgajateljem. (www.thelocal.no).

Vlada Litvanije razmatra ponovno otvaranje vrtića slijedeće nedjelje. Prema riječima Ministra zdravlja otvaranje vrtića je jedna od najefikasnijih mjera za oporavak ekonomije. Ministar je najavio i mogućnost da zaposleni u vrtićima budu testirani na COVID-19 o trošku države, što je jedan od koraka ka obezbjeđivanju sigurnosti u vrtićima. Naravno, pored ove mjere, razmatra se i niz potencijalnih mjera koje će biti preduzete sa ciljem sigurnog funkcionisaja vrtića. Epidemiolozi smatraju da mjere treba da budu slične mjerama koje se primjenjuju za druge infektivne bolesti. Prva od njih će biti smanjenje broja djece u grupama. (www.bnn-news.com).

Ministar zdravlja Bugarske je izjavio da, u ovom trenutku, Krizni štab i Vlada Bugarske ne razmišljaju o ponovnom otvaranju vrtića. Naveo je da svaki slijedeći korak u popuštanju mjera treba biti zasnovan na pažljivoj analizi zdravstvene situacije i da, prije otvaranja vrtića, moraju biti sigurni da je situacija stabilna, te da se bolest neće vratiti. (www.economy.bg).

Otvaranje vrtića u Srbiji najavljano je za 11. maj.  Zdravstveno - higijenske mjere koje će se provoditi u vrtićima su brojne, te postoji opravdan strah zaposlenih da li će ih biti moguće provesti, uzimajući u obzir cjelokupan kontekst u kojem se odvija proces predškolskog odgoja i obrazovanja.Zavod za javno zdravlje Grada Beograda donio je 35 preporuka, koje su izazvale velike polemike, najviše zbog fizičke distance koja se zahtijeva, a koju je nemoguće provesti u predškolskim ustanovama, jer će većina djece prolaziti kroz period adaptacije. Navodimo neke od mjera: Pranje, čišćenje, dezinfekcija vrtića i obezbjeđivanje zaštitne opreme za zaposlene; svako dijete mora imati potvrdu pedijatra da je zdravo za uključivaje u vrtić; obezbijediti da djeca za stolovima sjede na udaljenosti od 2 metra; ne miješati grupe i odgajatelje, u skladu sa preporukom socijalnog distanciranja. ne koristiti igračke koje se ne mogu prati i dezinfikovati, posebno mekane igračke itd. (www.zelenaucionica.com).

Vlada Hrvatske je odlučila da postepeno, u tri faze, ukida restriktivne mjere, uvedene sredinom marta. U trećoj fazi, od 11. maja, planirano je otvaranje vrtića i škola, za djecu od 1. do 4. razreda. Hrvatski zavod za javno zdravstvo dao je prijedlog mjera koje bi trebalo provoditi u predškolskim ustanovama i osnovnim školama: Djeca i zaposleni sa hroničnim bolestima ne mogu dolaziti u vrtić, a ostanak kod kuće se preporučuje i ostaloj djeci, ukoliko je to moguće;  pridržavati se fizičke distance od 2 m u zatvorenom prostoru između odraslih i, koliko god je moguće između djece i odraslih, sa izuzetkom njege djeteta, koju treba obaviti u što kraćem vremenu; dozvoljeno je maksimalno devetoro djece u jednoj grupi, sa dva odgajatelja, koji se smjenjuju, a ne preklapaju (14 dana nema prijema nove djece u grupu); preporučuje se što duži boravak odgajatelja i djece na otvorenom itd.  (www.vecernji.hr).

Prema informacija iz nekoliko vrtića u Sjevernoj Makedoniji, još uvijek nemaju nikakva uputstva, niti se zna datum ponovnog otvaranja vrtića. (izvor: Detska gradinka “Astibo”, Štip).

Slovenija oprezno i postepeno popušta mjere tako da, još uvijek, nije određen tačan datum kada bi vrtići mogli ponovo početi sa radom. Ministrica za obrazovanje, nauku i sport je najavila da bi to moglo biti 18. maja. Prvo će biti otvoreni vrtići i škole za djecu prva tri razreda. Ova mjera je donesena kako bi se roditelji najmlađe djece mogli vratiti na posao. Jasna i detaljna uputstva će biti donesena u narednim danima kako bi se, na najbjezbedniji način organizovao rad u odgojno - obrazovinm ustanovama, sa ciljem zaštite djece, roditelja i zaposlenih. (www.balkaneu.com).

U Croj Gori nema najave otvaranja vrtića i škola. Ministar obrazovanja u Vladi Crne Gore iznio je stav svog resora da učenici ne bi trebali da se vraćaju u školske klupe do septembra, ali da će konaču odluku o tome, kao i o povratku djece u vrtiće, donijeti Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti i Vlada. (www.volimpodgoricu.me).

Bosna i Hercegovina: Ministar zdravstva Federacije BiH je najavio da će se nakon 1. maja razmatrati pitanje ponovnog otvaranja vrtića, ali da još uvijek nije donesena odluka o tačnom datumu vraćanja djece u predškolske ustanove. (www.artinfo.ba).

 

U Republici Srpskoj će određeni broj vrtića ponovo početi sa radom, na osnovu potreba roditelja (većina vrtića je pozvala roditelje da prijave da li imaju potrebu za boravkom djece u vrtiću). Na taj način će svaka ustanova utvrditi tačan broj djece koja će u narednom periodu pohađati vrtić. Još uvijek ne postoje zvanična uputstva i preporuke Instituta za javno zdravstvo, te vrtići sami preduzimaju opšte sanitarno - higijenske mjere (čišćenje i dezinfekciju objekata, uređivanje dvorišta, pranje i dezinfekciju igračaka, suđa i sl.). Vjerujemo da će, u skladu sa iskustvima zemalja u okruženju, od strane nadležnih institucija biti poslane mjere za postupanje, sa ciljem zaštite djece, roditelja i svih zaposlenih (www.nezavisne.com).