Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Predstavnik Ministarstva na konferenciji "Budućnost zdravstvene i farmaceutske industrije"

15.11.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Medijska kuća Bloomberg Adria u Sarajevu je organiziovala konferenciju pod nazivom "Budućnost zdravstvene i farmaceutske industrije". Jedna od ključnih tema konferencije je bila "Cijene lijekova u fokusu: Najveći izazovi proizvođača lijekova u BiH". Ova tema je  pažljivo analizirala promjene koje su zahvatile farmaceutski sektor u BiH tokom pandemije, s posebnim naglaskom na kompleksnost izazova vezanih uz cijene lijekova.

Pandemija je stvorila brojne izazove za proizvođače lijekova u BiH, prisiljavajući ih na brzo prilagođavanje stalnim promjenama u potražnji i opskrbi. Na prvom panelu konferencije - "Cijene lijekova u fokusu", s vodećim proizvođačima lijekova analizirana je trenutna situacija u farmaceutskom sektoru u BiH. Jedan od ključnih učesnika na panelu dr. Aziz Šukalo, direktor Sektora podrške tržištima kompanije Bosnalijek, koji je podijelio svoja iskustva suočavanja s izazovima pandemije, a Benjamin Šahović iz Farmavite i Saša Urošević iz Hemofarma dodatno su obogatili raspravu svojim iskustvom i perspektivama iz sektora.

Na drugom panelu konferencije "Imamo priliku: Kako do jedinstvene liste lijekova i efikasnijih procedura?" učestvovala je Nataša Grubiša, direktorica Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. O temi mogućnosti stvaranja jedinstvene liste lijekova, poboljšanju procedura u farmaceutskom sektoru u BiH te važnosti brze reakcije i prilagodbe razgovarano je sa Anom Petrović, direktoricom Udruženja inovativnih proizvođača lijekova, i Eminom Budimlić, komercijalnom direktoricom kompanije Takeda, BiH. Svoj osvrt u ovom panelu je dao i prof. dr. Timur Cerić sa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Uvod u ovu temu je bila analiza i zaključci analitičara Matea Mošnje iz Bloomberg Adrije.

Osim analize trenutne situacije, na konferenciji se razgovaralo o  mogućnosti poboljšanja saradnje između farmaceutskih kompanija i javnozdravstvenih institucija. Ključna pitanja poput unaprjeđenja komunikacije, saradnje te važnosti domaće farmaceutske industrije za BiH.

Predstavnik Ministarstva Davor Peštović učestvovao je na konferenciji i tom prilikom istakao je da  Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine  radi na mnogo projekata koji su često bazirani i na prevenciji. Realizovano više od dva miliona donacija cjepiva, ali i druge vrste medicinske i zaštitne opreme.