Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Predstavnica Ministarstva civilnih poslova BiH prisustvovala sastanku Upravnog odbora IPACS-a

30.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Upravni odbor Međunarodnog partnerstva protiv korupcije u sportu (IPACS) 16. studenoga održao je online sastanak otvorenog tipa, na kojem je prisustvovala i predstavnica Sektora za sport Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Za sastanak se prijavilo preko 200 sudionika, koji su predstavljali preko 50 država, 25 međunarodnih sportskih federacija i 14 međuvladinih organizacija.

U uvodnoj riječi, John Brandolino, direktor Odjela za ugovorne poslove pri UNODC-u (UN Ured za drogu i kriminal), naglasio je da je IPACS vodeći primjer kako multilateralna suradnja može mobilizirati potporu i stručnost koja je potrebna za pomoć u suzbijanju problema povezanih s korupcijom u sportu.

Nadalje, Upravni odbor IPACS-a odobrio je svoje Smjernice upravljanja kojima se utvrđuju načela i postupci partnerstva.

U skladu sa Smjernicama, vlada Kanade imenovana je za novog predsjedavajućeg Upravnog odbora IPACS-a, a Međunarodni olimpijski odbor (MOO), osnivačem partnerom, zamjenikom predsjedatelja na dvogodišnji mandat. Uz to, za članove Ureda potvrđena su ostala četiri osnivača partnera, Vijeće Europe (CoE), Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), Ured Ujedinjenih naroda za drogu i kriminal (UNODC) i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske. Za članove Ureda potvrđeni su i Australija, Udruga ljetnih olimpijskih međunarodnih federacija (ASOIF) te Nacionalni olimpijski odbor Italije (CONI).

Pâquerette Girard Zappelli, glavni službenik za etiku i usklađenost Međunarodnog olimpijskog odbora naglasio je sljedeće: „Ne možemo sami pobijediti u borbi protiv korupcije u sportu - potrebna nam je podrška vlada kada je riječ o antikorupcijskom zakonodavstvu, kapacitetima za provođenje zakona i tužiteljstvu. IPACS je već pokazao svoju učinkovitost u okupljanju svih ključnih igrača s najvišom razinom stručnosti. Novi model upravljanja trebao bi potaknuti još više vlada i sportskih organizacija da se pridruže ovoj važnoj inicijativi, koja će se i dalje usredotočiti na pragmatična rješenja. "

Snežana Samardžić-Marković, generalna direktorica Vijeća Europe za demokraciju, dodala je tijekom sastanka kako pozdravlja potez IPACS-a da svoj Upravni odbor otvori državama zainteresiranim za sudjelovanje, a velika posjećenost sastanku jasno potvrđuje predanost država suradnji između sportskih organizacija i javnih tijela koja su uključena u sportsku politiku i napore u borbi protiv korupcije.

Dodatne informacije o događaju možete potražiti na https://www.ipacs.sport/news/