Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Predstavljen projekat EU4Employment - Posao za sve, vrijedan 5 miliona eura

27.02.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

            U Sarajevu je danas predstavljen novi projekat za oblast zapošljavanja u Bosni i Hercegovini pod nazivom:  EU4Employment - Posao za sve, ukupne vrijednosti 5 miliona eura koji sufinansiraju Evropska unija i Švedska a realizuje Međunarodna organizacija rada u saradnji sa domaćim institucijama. Evropska unija obezbjedila je sredstva u iznosu od 4 miliona evra dok Vlada Švedske u projektu učestvuje sa milion evra.

            Cilj „EU4Employment“ projekta je poboljšanje socio-ekonomske situacije i uslova života u BiH kroz zapošljavanje mladih, žena u ruralnim sredinama i drugih ranjivih pojedinaca, a projekat će biti realizovan u naredne tri godine.

            Sekretarka Ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čamur Veselinović iskazala je podršku Ministarstva projektu i podsjetila da su do sada realizovani projekti u ovoj oblasti dali odlične i vidljive rezultate kroz otvaranje novih radnih mjesta i reforme u oblasti zapošljavanja. Posebno je naglasila važnost činjenice da se projekat nastavlja na do sada urađeno i nadograđuje prethodne aktivnosti u okviru kojih su razvijene relevantne metodologije i mehanizmi podrške zapošljavanju.

            Šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler rekao je da je jedan od ciljeva da se zaustavi gubitak radne snage. Stoga je najavio na će se kroz projekat osigurati obuke za više od 1.200 osoba, a oko 600 ljudi trebalo bi da pronađe radno mjesto.

            Događaju su prisustvovali i generalna direktorica Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) Carin Jämtin i direktor Ureda za centralnu i istočnu Evropu Međunarodne organizacije rada Markus Pilgrim koji su izrazili očekivanje da će projekat doprinijeti rješavanju problema visoke stope nezaposlenosti u BiH.

            U okviru predstavljanja projekta organizovane su i dvije panel diskusije na kojima su sudjelovali predstavnici Ministarstva civilnih poslova, a  kako bi se prisutni upoznali o trenutnom stanju u pogledu mogućnosti zapošljavanja mladih, žena u ruralnim sredinama, osoba s invaliditetom, Roma i pripadnika drugih ranjivih kategorija u BiH.