Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Prašina Sahare na putu ka Evropi

10.03.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Svake godine iz sjeverne Afrike izbije više od 180 miliona tona prašine, koju su snažni sezonski vjetrovi izbacili iz pustinje Sahare. Možda su najpoznatiji ogromni, razmetljivi perjanici koji napreduju preko tropskog Atlantskog okeana prema Americi. Ali prašina odlazi i drugdje - taloži se natrag u drugim dijelovima Afrike ili se spušta prema sjeveru prema Europi.

Dramatičan prikaz čestica prašine u vazduhu (gore) primetio je 18. februara 2021. godine Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) na svemirskoj letelici NOAA-20. Čini se da je prašina široko rasprostranjena, ali naročito uzburkana nad depresijom Bodélé u sjeveroistočnom Čadu.

Slika ispod, takođe snimljena 18. februara, prikazuje razmere perjanice u odnosu na kontinente koji se graniče sa Atlantskim okeanom. Nabavila ga je NASA -ina Zemljina polikromatska kamera za snimanje (EPIC) na NOAA-inom DSCOVR satelitu.

Iako se veći dio prašine pojavljuje zapadno od Afrike, može se vidjeti vitica prašine kako s vjetrovima ide prema Europi. Prema priči istraživačkog meteorologa Marshalla Shepherda, snažni vjetrovi s juga tjeraju saharsku prašinu prema Evropi barem nekoliko puta godišnje.

Prognoze Službe za praćenje atmosfere Kopernikus ukazale su da će većina prašine koja stigne u Evropu vjerovatno biti koncentrirana nad Španijom i Francuskom, ali može se povati i sjevernije od Norveške. Dijelovi Španije mogli bi vidjeti "blatnjavu kišu", jer se približavajući praškasti pramen kombinira s vremenskom frontom.

Oluja prašine prati intenzivan događaj početkom mjeseca nad južnom i centralnom Evropom. Saharska prašina od te oluje bi obložila snijeg na Pirinejima i Alpama, a nebo postalo narančasto u Francuskoj.

Prašina može pogoršati kvalitet vazduha i ubrzati topljenje snježnog pokrivača. Ali takođe igra glavnu ulogu u zemaljskim klimatskim i biološkim sistemima, upijajući i reflektujući sunčevu energiju i obogaćujući okeanske ekosisteme gvožđem i drugim mineralima koje biljke i fitoplanktoni trebaju za rast.

https://scitechdaily.com/monster-saharan-dust-plume-heading-for-europe/