Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Potpisan Memorandum o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske o saradnji u okviru programa Stipendium Hungaricum

11.02.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ankica Gudeljević danas je sa ministrom vanjskih poslova Mađarske, Peterom Sijartom potpisala Memorandum o razumijevanju između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske o saradnji u okviru programa Stipendium Hungaricum za razdoblje 2020-2022. godine.

Ceremonija potpisivanja Memoranduma se odvijala putem video linka.

 

Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju nastavljena je uspješna saradnja Bosne i Hercegovine i Mađarske u oblasti obrazovanja koja je inicirana zaključivanjem Sporazuma o kulturnoj, obrazovnoj i naučnoj saradnji, koji je potpisan u Budimpešti 2005. godine.

  

U okviru novog Memoranduma, između ostalog, mađarska strana nudi 50 stipendija godišnje studentima iz Bosne i Hercegovine za pune studije u Mađarskoj na mađarskom ili engleskom jeziku u okviru 3 ciklusa studija.

 

„Najviše 20 stipendija godišnje za dodiplomske studije i poslijediplomske studije (MA/MSc) u oblasti poljoprivrednih i prirodnih nauka i 20 stipendija godišnje za osnovne studije (BA/BSc) i postdiplomske (MA/MSc) u oblasti tehničkih nauka i ekonomskih nauka.

Najviše pet stipendija godišnje za redovne doktorske studije (DIP/DLA) u bilo kojoj oblasti;

Najviše pet stipendija godišnje za integrirane poslijediplomske studije (OTM) u oblasti medicine.”

 

Ovim memorandumom, bosanskohercegovačka strana nudi mogućnost mađarskim studentima da nastave studije na bilo kojem univerzitetu u Bosni i Hercegovini na način i pod uvjetima utvrđenim CEEPUS III sporazumom (Centralno evropski program razmjene univerzitetskih studija).

Tokom svečane ceremonije potpisivanja, ministrica Gudeljević je sa ministrom Sijarto razmijenila iskustva u vezi sa nabavkom vakcina za COVID-19 i mjerama preduzetim na sprečavanju širenja virusa u Bosni i Hercegovini, kao i mogućnostima za unaprijeđenije saradnje između dvije države u oblastima iz nadležnosti Ministarstva civilnih poslova. Istakla je, također, da je ovo prvi virtuelno potpisani memorandum u ime Ministarstva civilnih poslova  od početka pandemije uz nadu da će svi naredni biti organizirani u jednoj od dvije prijateljske države.