Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

PORODICA NIJE PRIVILEGIJA, VEĆ PRAVO SVAKOG DJETETA

22.12.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Sarajevu je 21. decembra 2023. godine u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine održana promocija dokumenta “Mapa puta za deinstitucionalizaciju djece u Bosni i Hercegovini” usmjerenog na podršku pravu svakog djeteta da živi u porodici, odnosno na važne reforme u sistemima socijalne i dječije zaštite u Bosni i Hercegovini.


Dokument je plod zajedničkog rada UNICEF-a, Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku i resornog tijela u Vladi Brčko distrikta BiH, te svih drugih tijela i institucija u sistemu socijalne zaštite, kao i Delegacije EU u Bosni i Hercegovini i nevladinih organizacija zainteresovanih za ovu oblast.

Tokom prezentacije prisutni su imali prilike upoznati se sa strateškim prioritetima kao i ključnim mjerama predviđenim u “Mapi puta za deinstitucionalizaciju djece u BiH” s vizijom promoviranja porodičnog oblika brige o djeci u skladu sa najboljim interesom djeteta.


“Porodica nije privilegija, već pravo svakog djeteta”, poručeno je, između ostalog, sa promocije “Mape puta za deinstitucionalizaciju djece u BiH”.