Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Pomoćnik ministra za zdravstvo Jurica Arapović na tematskom sastanku o sestrinstvu u Banja Luci

22.05.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Pomoćnik ministra za zdravstvo u Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Jurica Arapović, učestvovao je na Tematskom sastanku pod nazivom „Obezbijediti budućnost zdravstvene radne snage i visokinivo zdravstvene zaštite: Sestrinstvo i babinstvo, izazovi i naredni koraci“. Sastanak je održan danas u Banja Luci, u organizaciji Sekretarijata Zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope (SEEHN) i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Jurica Arapović naglasio je u obraćanju prisutnima značaj događaja za budućnost zdravstvene radne snage, posebno medicinskih sestara i babica. Ovaj sastanak je jedan od dva važna događaja koje zdravstvene vlasti u BiH organizuju uz podršku SEEHN-a, u okviru jednogodišnjeg predsjedavanja Bosne i Hercegovine ovom mrežom, koje je započelo 1. jula 2023. godine.

Govoreći o izazovima s kojima se suočavaju medicinske sestre i babice u Bosni i Hercegovini, Arapović je naglasio problem odliva radne snage, koji utiče na kvalitet zdravstvene zaštite. Izrazio je nadu da će dvodnevni sastanak pružiti priliku za diskusiju o tome kako odgovoriti na trenutne izazove u sestrinstvu i babinstvu, te kako obezbjediti bolje uslove za pružanje visokog nivoa zdravstvene zaštite. Istakao je i značaj Projekta jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini, koji se realizuje uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, te se bavi pitanjima unapređenja edukacije, vrednovanja rada medicinskih sestara/tehničara i regulisanja profesije.

Sastanku su prisustvovali predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije, Rumunije, Moldavije, Države Izrael i Regionalne kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, a odliv radne snage u zdravstvu izdvojen je kao zajednički  problem za sve zemlje clanice SEEHN. Kroz razmjenu iskustava i dobrih praksi, učesnici su imali priliku da definišu prijedloge za dalji razvoj i unapređenje profesije medicinskih sestara i babica, vođeni evropskim i međunarodnim standardima.

Tematski sastanak u Banja Luci poslužio je kao platforma za konstruktivan dijalog i razmjenu ideja s ciljem poboljšanja stanja u sestrinstvu i primaljstvu u regiji, ali i šire. Sljedeći važan događaj u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine SEEHN-om biće održan u Sarajevu, 20. i 21. juna 2024. godine, kada će BiH zvanično predati predsjedavanje Republici Bugarskoj.