Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

PODACI GNSS-a POKAZUJU DA JE JONOSFERA POGOĐENA LIBANONSKIM EKSPLOZIJAMA

29.03.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Eksplozija 2020. godine u libanonskom lučkom gradu Bejrutu dovela je do juga omeđenog atmosferskog vala velike brzine koje se jednake onima generiranim vulkanskim erupcijama.

 

Nešto iza 18 sati po lokalnom vremenu (15:00 UTC) 4. avgusta 2020. godine, u libanonskom lučkom gradu Bejrutu eksplodiralo je više od 2.750 tona nesigurno uskladištenog amonijevog nitrata, usmrtivši oko 200 ljudi, učinivši više od 300 000 beskućnika i ostavljajući za sobom krater promjera 140 metara. Eksplozija se smatra jednom od najmoćnijih ne-nuklearnih eksplozija koje je čovjek stvorio u povijesti čovječanstva.

Sada su proračuni japanskih znanstvenika sa Sveučilišta Hokkaido otkrili da je atmosferski val od eksplozije doveo do poremećaja elektrona visoko u gornjim dijelovima Zemlje. 

 

 Tim znanstvenika izračunao je promjene ukupnog sadržaja elektrona u Zemljinoj jonosferi (dijelu atmosfere s oko 50 do 965 kilometara nadmorske visine). Prirodni događaji poput ekstremnog ultraljubičastog zračenja i geomagnetskih oluja te umjetnih aktivnosti poput nuklearnih ispitivanja mogu uzrokovati poremećaje u sadržaju elektrona u jonosferi.

 

Otkrili su da je eksplozija generirala val koji je putovao u jonosferi u smjeru prema jugu brzinom od oko 0,8 kilometara u sekundi To je slično brzini zvučnih valova koji putuju kroz jonosferu.

Tim je izračunao promjene u sadržaju jonosferskih elektrona promatrajući razlike u kašnjenjima mikrovalnih signala koje GPS sateliti prenose na svoje zemaljske stanice. Promjene u sadržaju elektrona utjiču na ove signale dok prolaze kroz jonosferu i moraju se redovito uzimati u obzir kako bi se tačno izmjerile GPS pozicije.

 

Jonosferski signala dviju frekvencija nosača sa satelita globalnog satelitskog navigacijskog poremećaj uzrokovan eksplozijom može se otkriti diferencijalnim jonosferskim kašnjenjima mikrovalnih sistema (GNSS).  Znanstvenici su također usporedili veličinu jonosferskog vala koji je generirao eksplozija u Bejrutu sa sličnim valovima nakon prirodnih i antropogenih događaja. Otkrili su da je val generiran eksplozijom u Bejrutu nešto veći od vala generiranog erupcijom vulkana Asama 2004. u središnjem Japanu i usporediv sa valom koji je uslijedio nakon drugih nedavnih erupcija na japanskim otocima.

 

Energija jonosferskog vala generirana eksplozijom u Bejrutu bila je znatno veća od snažnije eksplozije u rudniku ugljena u Wyomingu u SAD-u 1996. Eksplozija u Bejrutu bila je ekvivalentna eksploziji 1,1 kilotona TNT-a, dok je eksplozija u Wyomingu bila ekvivalentna na 1,5 kilotona TNT-a. Ukupni poremećaj sadržaja elektrona u eksploziji u Wyomingu bio je samo 1/10 od uzrokovanog eksplozijom u Bejrutu. Znanstvenici vjeruju da je tome djelomično zaslužan rudnik Wyoming koji se nalazio u nedovoljno zaštićenoj jami.

 

 

https://www.gpsworld.com/gnss-data-shows-lebanon-blast-affected-ionosphere/