Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Počinje obnova sportskih dvorana u osnovnim školama i fakultetima sporta u Bosni i Hercegovini

09.08.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Projekat EU4SPORT Obnova/modernizacija sportskih dvorana u osnovnim školama i fakultetima sporta u BiH, koji u okviru IPA-e za 2019. godinu finansira Delegacija EU u BiH trenutno je u trećoj fazi. Projektne aktivnosti je koordiniralo Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, koje je formiralo Radnu grupu u čijem sastavu  su bili članovi entitetskih ministarstava, i nadležnog odjeljenja Brčko distrikta.

Početak izvođenja radova na obnovisportskih dvorana, koji finansira EU, ozvaničen je danas na sastanku predstavnika EU i odabranih škola/fakulteta sporta, Sektora za sport Ministarstva civilnih poslova BiH, kao i predstavnika nadležnih entitetskih institucija.

 Sredstava iz ovog projekta biće iskorištena za obnovu fiskulturnih dvorana osnovnih škola "Sveti Sava" iz Rogatice, "Dositej Obradović" Blatnica u opštini Teslić, "Rade Marijanac" Stojice u opštini Šipovo, "Sveti Sava" u Istočnom Novom Sarajevu, "Ustikolina" u Ustikolini, "Voljevac" u Gornjem Vakufu, "Ahmed Muradbegović" u Uskoplju, "Stranjani" u Zenici, "Safvet-beg Bašagić" u Visokom, "Izet Šabić" u Vogošći, "Fra Miroslava Džaje" u Kupresu, te "Kulin Ban" u Tešnju. Korisnici projekta su i osnovne škole "Nafija Sarajlić", "Avdo Smailović", "Osman Nakaš", "Osman Nuri Hadžić" i "Grbavica dva" iz Sarajeva, kao i Centar za slušnu i govornu rehabilitaciju Sarajevo, te Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Sarajevu.

Šef kooperacija Delegacije EU u BiH Stefano Elero izrazio je zadovoljstvo što EU investira u rekonstrukciju i opremanje fiskulturnih sala, dodajući da to predstavlja samo dio ulaganja u sektor obrazovanja/sporta u BiH.

Prisutne je pozdravila i pomoćnica ministrice civilnih poslova BiH Anđa Kalem Perić, izrazivši zahvalnost Delegaciji EU na ovom projektu, kao i naznačivši koordinirajuću ulogu koje je Ministarstvo civilnih poslova BiH imalo u ovome projektu.