Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Pet savjeta za motivaciju i angažman studenata pri učenju putem interneta

23.04.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Učenje putem interneta razlikuje se od učionice. Studentima je prilično izazovno da se povežu sa profesorima, sadržajem i jedni s drugima. Uz to imaju i nešto novo - tehnologiju. Ovih pet strategija koje će primjenjivati nastavno osoblje može pomoći studentima da budu motivirani i na putu ka uspjehu.


1. Izgradite osjećaj zajednice

Jedan od izazova online učenja jest taj što se studenti često osjećaju prilično izolirano. Razmislite o tome kako možete ostvariti direktan kontakt, putem e-maila, trenutnih poruka i videa, što većem broju studenata, pomažući im da vide kako ulažete u njihovo učenje. Uz to, potaknite načine na koje studenti mogu vidjeti jedni druge kao resurse metodama poput povratnih informacija i vršnjačkog pregleda, kao i potencijalnim pomaganjem studentima da pronađu vršnjake sa kojima će učiti.


2. Pomozite studentima da se osjećaju kao da mogu uspjeti

Kada se sudenti osjećaju kao da su sposobni uspjeti, vjerovatnije je da će ustrajati. Razmislite o tome kako strukturirati zadatke tako da studenti mogu doživjeti „brze pobjede“ na putu ka težim izazovima. Uz to, posmatranje kako napreduju slični vršnjaci može pomoći u motivaciji studenta, koji bi se u protivnom mogao osjećati malo vjerojatno da će uspjeti; pogledajte da li bi student s više iskustva u online učenju bio voljan podijeliti neke svoje ideje kako uspjeti na tom putu .


3. Utvrdite načine za praćenje napretka

Ako učenici nisu sigurni kako im ide, možda se neće angažirati produktivno. Utvrdite i komunicirajte eksplicitne ciljeve učenja i povežite aktivnosti studenata i napredovanje prema tim ciljevima. Potražite alate u svom online sistemu (npr., vježbajte pitanja s trenutnim povratnim informacijama, organizirajte učenje koje će provjeriti kada studenti koriste različite resurse itd.) koji mogu pomoći učenicima da ostanu u toku svog napretka. Budite eksplicitni o tome kako mislite da ti alati mogu pomoći i preporučite učenicima da ih koriste kako bi u njima vidjeli potencijalnu vrijednost.

 

4. Nagradite i proslavite uspjeh

Iako je istina da je učenje nagrada, svako može iskoristiti palu pomoć kako bi se držao svojih ciljeva. Razmislite o načinima kako studentima osigurati nagrade, bilo da su one u obliku pohvale, bodova za ocjene ili nekog zajedničkog cilja za razred. Fokusirajte se, ne samo na postignuća, nego i na nagrađivanje dobrog napora, napretka i onog ponašanja u učenju kakvih želite vidjeti više.

 

5. Unesite nastavu u živote studenata

Teško je ostati motiviran kad ne vidimo vrijednost u onome što radimo. Važan izvor vrijednosti akademskog učenja je povezanost s našim svakodnevnim životom. Kako mogu iskoristiti ono što učim u nastavi da bih napredovao u karijeri, postigao svoje ciljeve ili pomogao prijateljima, porodici i zajednici? Ponudite studentima neke potencijalne veze poput ovih, a također im pomozite da pokušaju uspostaviti te veze za sebe!

 

 

Autor: Dan Belenky

https://www.pearsoned.com/5-tips-to-keep-learners-motivated-and-engaged-when-teaching-online/