Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Pacifički otoci – osmatračnice sistema ranog upozorenja

27.10.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) uspješno je okončala obuku 19 polaznika sa Pacifičkog otočja, čime je napravljen značajan doprinos inicijativi Ujedinjenih nacija da u sistem za rana upozorenja uključi sve države.

„Mi smo najveća regija WMO, ali sa najmanjim brojem članica, jer je sve oko nas okean. Dakle, možete zamisliti da posao koji radimo ima mnogo veze s pomorstvom i izazovima vodenih bespuća među ostrvima, gdje su otočke države „zaključane“ okeanom“, rekao je 'Ofa FA'ANUNU, predsjednik Regionalnog udruženja Azija-Pacifik i stalni predstavnik Tonge pri WMO.

Ova regija je, zbog svog geografskog položaja, svjedok ciklonskih vrtloženja iz koji se rađaju uragani, koji pustoše četiri kontinenta, zbog čega je stalna komunikacija i razmjena podataka sa prekookeanskom pomorskom flotom od izuzetne važnosti.
Istovremno, ovo otočje je prvi pokazatelj učinaka klimatskih promjera i promjene nivoa svjetskih mora. Sem razorne moći tropskih ciklona i porasta nivoa mora, pacifička ostrva se suočavaju i sa snažnom vulkanska aktivnošću. Erupcija u Tongi, u januaru 2022. godine, izazvala je cunami, koji se osjetio duž cijelo pacifičkog ruba, uzrokujući brojne žrtve i ogromna razaranja, a oblaci vulkanskog pepela su skoro paralisali brodarstvo i avio saobraćaj.

“Ova obuka ovdje nam je mnogo važnija od bilo kojeg drugog regiona u svijetu u smislu razvoja kapaciteta prognostičara da se bolje nose sa dešavanjima u okeanima, nastalim usljed klimatskih promjena. Uz sve intenzivnije ekstremne vremenske neprilike, veoma je važno usavršiti vještine ranog otkrivanja ”, dodao je 'Ofa, predsjednik Regionalnog udruženja Azija-Pacifik.

 

https://public.wmo.int/en/media/news/wmo-rolls-out-marine-services-training-course-pacific-islands