Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Organizovana je online konferencija na temu „Podučavanje i učenje pismenosti u krizi COVID-19 i šire: uloga prosvjetnih radnika i promjena pedagogije“

09.09.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U organizaciji UNESCO-a, a povodom Međunarodnog dana pismenosti, 9. septembra organizovana je online konferencija na temu „Podučavanje i učenje pismenosti u krizi COVID-19 i šire: uloga prosvjetnih radnika i promjena pedagogije“, na kojoj je učešće uzela i predsatvnica Sektora za obrazovanje Ministarstva civilnih psolova Bosne i Hercegovine.

 

Prije otvaranje online konferencije, predstavljen je film koji je poslužio kao kratki osvrt na dešavanja od početka pandemije COVID-19.

 

Naglašeno je da je Međunarodni dan pismenosti 2020. godine bio prilika  da se preispitaju različiti pristupi u podučavanju i učenju pismenosti i da se skrene pažnja na ulogu prosvjetnih radnika u pronalaženju kvalitetnih programa opismenjavanja s posebnim naglaskom na pismenost mladih i odraslih.

 

Učesnici online konferenciji odgovarali su na pitanja, između ostalih,  kakav je uticaj krize COVID-19 na predavače i pismenost mladih i odraslih, koje su naučene lekcije, kako je moguće učinkovito pozicionirati učenje pismenosti mladih i odraslih u globalnim i odgovorima na nivou država, kao i u strategijama za oporavak.

 

Nakon konferencije upriličena je i dodjela međunarodnih nagrada za pismenost za 2020.godinu. Ovogodišnja tema bila  je „Podučavanje i učenje pismenosti: Uloga edukatora i mijenjanje pedagogija“.

 

Dodijeljeno je pet nagrada.Dobitnici nagrade za pismenost King Sejong za razvoj obrazovanja na maternjem jeziku, koju obezbjeđuje Republika Koreja,  dodijeljenje su organizacijama u Nepalu i Velikoj Britaniji.  

 

Dobitnici Konfučijeve nagrade za pismenost kod odraslih u ruralnim područjima, koju obezbjeđuje Narodna Republika Kina, su organizacije iz Meksika, Jemena i Gane.

 

Podsjećamo,  UNESCO je proglasio 8. septembar Međunarodnim danom pismenosti još davne 1966. godine, nakon Svjetske konferencije ministara obrazovanja na temu iskorjenjivanja nepismenosti, održane 1965. godine u Teheranu. Na ovaj način UNESCO  podsjeća međunarodnu zajednicu na važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva i potrebu za intenziviranjem napora ka pismenijim društvima.