Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Opservatorija za metan

09.09.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Program UN-a za životnu sredinu (UNEP), uz podršku Evropske unije, danas je pokrenuo novu opservatoriju za pokretanje akcije na smanjenju emisije metana – snažnog stakleničkog plina odgovornog za najmanje četvrtinu trenutnog klimatskog zagrijavanja.

Međunarodna opservatorija za emisije metana (IMEO) pokrenuta je na samitu G20, uoči posljednje runde pregovora o klimi, poznate kao COP26 u Glasgowu.

IMEO će poboljšati tačnost izvještavanja i javnu transparentnost emisija metana uzrokovanih ljudskim djelovanjem. IMEO će se u početku fokusirati na emisije metana iz sektora fosilnih goriva, a zatim će se proširiti na druge sektore sa velikim emisijama poput poljoprivrede i otpada.

Nedavno objavljena UNEP-CCAC Globalna procjena metana navodi da bi smanjenje neto troškova nulte ili niske neto cijene moglo gotovo prepoloviti antropogene emisije metana, a dokazane mjere bi mogle smanjiti 0,28 stepeni Celzijusa od prognoziranog porasta prosječne temperature planete do 2050. godine.IMEO će obezbijediti sredstva za određivanje prioriteta akcija i praćenje obaveza koje su preuzeli državni akteri u Globalnom obećanju o metanu – nastojanju preko dvadesetak zemalja koje predvode SAD i EU da smanje emisije metana za 30 posto do 2030. godine.

Metan: preko 80 puta jači od CO2

Da bi ostao na pravom putu, da postigne cilj Pariškog sporazuma o ograničavanju klimatskih promjena na 1,5°C, svijet treba skoro prepoloviti emisije stakleničkih plinova do 2030.

“Kao što je naglasio IPCC, ako svijet ozbiljno želi izbjeći najgore posljedice klimatskih promjena, moramo smanjiti emisije metana iz industrije fosilnih goriva. Smanjenje količine metana mora ići ruku pod ruku s akcijama za dekarbonizaciju energetskog sistema kako bi se ograničilo zagrijavanje na 1,5°C, kako se traži u Pariškom sporazumu”, rekla je Inger Andersen, Izvršni direktor UNEP-a. Metan koji se ispušta direktno u atmosferu je više od 80 puta jači od CO2 u periodu od 20 godina. Međutim, kako je atmosferski životni vijek metana relativno kratak – 10 do 12 godina – radnje za smanjenje emisije metana mogu dovesti do najneposrednijeg smanjenja stope zagrijavanja.

Komesar EU za energetiku Kadri Simson rekao je: “Metan je odgovoran za otprilike 30 posto globalnog zagrijavanja od predindustrijskih vremena, a danas se njegove emisije povećavaju brže nego u bilo koje drugo vrijeme otkako je počelo vođenje evidencije 1980-ih. Postojeći sistemi nam ne dozvoljavaju da dovoljno precizno odredimo gdje se emisije dešavaju širom svijeta i u kojim količinama. Kada budu dostupni bolji podaci, zemlje mogu poduzeti brze i dobro ciljane mjere. U EU ćemo već ove godine predložiti pionirsko zakonodavstvo za smanjenje emisije metana. To uključuje obavezno otkrivanje curenja i popravak te ograničavanje ventilacije i spaljivanja."

Fosilna goriva su odgovorna za jednu trećinu antropogenih emisija i sektor je s najvećim potencijalom za smanjenje. Potrošeni metan je glavna komponenta prirodnog plina,

 

https://scitechdaily.com/methane-observatory-launched-to-boost-action-on-powerful-climate-warming-greenhouse-gas/?utm_source=TrendMD&utm_medium=cpc&utm_campaign=SciTechDaily_TrendMD_0