Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Oporavak ozonskog omotača usporava globalno zagrijavanje

18.01.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Postepeno ukidanje 99% štetnih supstanci dovelo je do značajnog oporavka ozonskog omotača u gornjoj stratosferi, čime je smanjen štetni efekat ultraljubičastih (UV) zraka, s izgledima da se ozonski omotač u cjelosti oporavi u roku od četiri decenije.

Ovo je zaključak sa 103. godišnjeg sastanka Američkog meteorološkog društva, koje okuplja panel vodećih stručnjaka, uz podršku UN-a.

Uz nastavak politike aktivne zaštite, očekuje se da će se ozonski omotač oporaviti na vrijednosti iz 1980. godine (prije pojave ozonske rupe): do 2066. godine nad Antarktikom, do 2045. nad Arktikom i do 2040. godine u ostatku svijeta. Varijacije veličine ozonske rupe na Antarktiku uglavnom su uzrokovane meteo-uvjetima, pa se može reči da se i ona polako poboljšava od 2000. godine.

“Oporavak ozona je fantastična vijest, pa se ne može prenaglasiti uticaj Montrealskog protokola na ublažavanje klimatskih promjena, u posljednjih 35 godina i njegov značaj za okoliš”, rekla je Meg Seki, izvršna sekretarka Sekretarijata za ozon Programa Ujedinjenih naroda za okoliš.

“Naš uspjeh u postepenom ukidanju hemikalija, koje gutaju ozon, pokazuje da se može i mora hitno izbaciti fosilna goriva, smanjiti stakleničke gasove, čime će se ograničiti rast temperature“, rekao je generalni sekretar WMO-a, prof. Petteri Taalas.

Najnovija studija o ozonu bazirana je na istraživanjima mnoštva stručnjaka iz Svjetske meteorološke organizacije (WMO), Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP), Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) , Nacionalne uprave za aeronautiku i svemir (NASA) i Evropske komisije.

 

https://public.wmo.int/en/media/press-release/ozone-layer-recovery-track-helping-avoid-global-warming-05%C2%B0c