Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

ONLINE 4. NACIONALNI INFO DAN EVROPSKOG PROJEKTA INVEST RAW MATERIALS- izvještaj

26.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Četvrti  nacionalni Info dan evropskog projekta InvestRM, održan je 20.11.2020. godine, putem online platforme GoToMeeting.

 

Projekat InvestRM teži razvijanju online platforme, koja bi olakšala proces donošenja odluka za preduzeća i ulagača u sektoru mineralnih sirovina, rudarske institute, nevladina udruženja, kao i za državne institucije u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta je razvoj aplikacije koja na jednom mjestu okuplja informacije o 123 ležišta mineralnih sirovina, a prvenstveno antimona, boksita, fluorita i magnezita, ali i baza ekonomskih, pravnih i socijalnih podataka, kao i podatke u sektoru mineralnih sirovina entiteta. Razvoj ove aplikacije trebalo bi dugoročno dovesti do industrijskog udruživanja, novih tehnoloških rješenja, veće zaposlenosti i investicija u sektoru mineralnih sirovina u Bosni i Hercegovini.

 

Informacije o projektu:

 

Trajanje – 2018- 2020.godina

Koordinator projekta  je Sveučilište u Zagrebu, Rudarsko- geološko- naftni fakultet ,

Finansitanje projekat- Europski institut za inovacije i tehnologiju, u sklopu OBZOR 2020

Aplikacija: https://investrm.eu/app-tb/

 

 

Projektni partneri:

  • Geološki zavod Slovenije (GeoZS), Slovenija,
  • Montanuniversit Leoben(MUL), Austrija,
  • Cemex Hrvatska, Hrvatska,
  • Rudarski institut Banja Luka, Bosna i Hercegovina,
  • Rudarski institut Prijedor, Bosna i Hercegovina,
  • Rudarski institut Tuzla, Bosna i Hercegovina,
  • Sveučilište Zenica, Metalurški institut Kemal Kapetanović( MIKK), Bosna i Hercegovina

 

Napomena:

 

Tokom 2019. godine, konzorcij europskog projekta InvestRM predvođen Rudarsko-geološko-naftnim fakultetom u suradnji s Agencijom za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) izradio je promotivnu brošuru namijenjenu promociji najperspektivnijih ležišta antimonita, boksita, fluorita i magnezita u Bosni i Hercegovini za strane ulagače. Brošura je rezultat dvogodišnjeg rada projektnog konzorcija na razvoju aplikacije koja na jednom mjestu okuplja provjerene i relevantne informacije o 120 ležišta i pojava kritičnih mineralnih sirovina u Bosni i Hercegovini, ali i strukturirane ekonomske, pravne i socijalne podatke prema entitetima. Najperspektivnijih 14 ležišta uvršteno je u brošuru koja je besplatno dostupna za download na službenoj stranici projekta. Brošura će biti promovirana putem nacionalnih i regionalnih agencija u Bosni i Hercegovini, na nacionalnim Informativnim danima te putem registra za mineralne sirovine Zapadnog Balkana. Krajnji je cilj da brošura dođe do zainteresiranih ulagača u Zapadnoj Europi koji nemaju prilike dobiti ažurirane podatke o kompleksnoj strukturi Bosne i Hercegovine na jednom mjestu.

Ispred Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, na projektu sudjeluju izv.prof.dr.sc. Sibila Borojević-Šoštarić i doc.dr.sc. Vječislav Bohanek, a projekt je financiran od strane Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) kroz program KIC Raw Materials.

InvestRM aplikaciji možete pristupiti na linku: https://investrm.eu/app-map/

Brošutu možete besplatno preuzeti ovdje.