Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

OLIMPIJSKO PRIMIRJE

25.01.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Rezolucija pod nazivom “Izgradnja mirnog i boljeg svijeta kroz sport i olimpijski ideal” usvojena je konsenzusom i uz nju supokrovitelja 173 države članice na 76. zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) (GA) u New Yorku. Rezolucija poziva na poštivanje Olimpijskog primirja za Olimpijske i Paraolimpijske igre Peking 2022., u periodu od sedam dana prije početka Olimpijskih igara, 4. februara 2022., do sedam dana nakon završetka Paraolimpijskih igara.

Rezolucija "naglašava važnost saradnje među državama članicama za zajedničku provedbu vrijednosti olimpijskog primirja diljem svijeta, te naglašava važnu ulogu Međunarodnog olimpijskog odbora, Međunarodnog paraolimpijskog odbora i Ujedinjenih naroda u tom pogledu".

Također izražava „očekivanje da će Zimske olimpijske igre Peking 2022. biti značajna prilika za iskorištavanje moći sporta za napredak svijeta poticanjem atmosfere mira, razvoja, otpornosti, tolerancije i razumijevanja, te pozdravljajući sve delegacije nacionalnih Olimpijski i Paraolimpijski odbori za sudjelovanje na Igrama”.

Rezolucija „poziva sve države članice da sarađuju s Međunarodnim olimpijskim odborom i Međunarodnim paraolimpijskim odborom u njihovim naporima da koriste sport kao alat za promoviranje mira, dijaloga i pomirenja u područjima sukoba tokom i nakon perioda olimpijskih i paraolimpijskih igara Igre".

 

Više na: https://olympics.com/ioc/news/un-general-assembly-adopts-olympic-truce-for-beijing-2022