Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

OLIMPIJSKI PLAMEN ZA PEKING 2022. UPALJEN U DREVNOJ OLIMPIJI

25.10.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Olimpijski plamen za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. zapaljen je 18.10.2021. godine u antičkoj Olimpiji u Grčkoj. Olimpijske igre će se održati u periodu od 04. do 20. februara 2022. godine. Time je označen početak njegovog putovanja u Kinu gdje će, za cca 100 dana, početi Igre.

Kao simbol mira, jedinstva i solidarnosti, olimpijski će plamen prenijeti vrijednosti olimpizma svima onima koji ga vide na svom putu.

Zbog protumjera COVID-19, svečanost u Olimpiji održana je pod strogim uvjetima, uz samo ograničeno izaslanstvo. Prisustvovali su predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach i nekoliko gostiju koji su pokazali svoju solidarnost s Igrama u Pekingu 2022. godine. Prisustvovala je predsjednica Republike Grčke, Katerina Sakellaropoulo; članovi Izvršnog odbora MOO -a; i predsjednik Koordinacijske komisije MOO -a iz Pekinga 2022. Kinesko izaslanstvo predvodili su potpredsjednik MOO-a, posebni predstavnik i potpredsjednik Pekinga 2022. i potpredsjednik Kineskog olimpijskog odbora Yu Zaiqing. Domaćin svečanosti bio je predsjednik Helenskog olimpijskog odbora i član MOO -a Spyros Capralos. Prisutan je bio i gradonačelnik Olimpije Georgios Georgiopoulos.

Govoreći na svečanosti, predsjednik MOC -a Thomas Bach je rekao da su Olimpijske igre uvijek bile iznad sukoba:

-          U našem krhkom svijetu, gdje su podjele, sukobi i nepovjerenje u porastu, Olimpijske igre uvijek grade mostove. Nikada ne podižu zidove.

Peking će ispisati povijest kao prvi grad koji je ikada bio domaćin ljetnih i zimskih izdanja Olimpijskih igara. Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. povezat će Kineze sa svijetom, oživotvorivši kinesku viziju da se 300 milijuna ljudi bavi sportom na snijegu i ledu, zauvijek promijenivši zimski sport. Cijeli svijet će vidjeti ovu strast kada Kina dočeka najbolje sportaše zimskog sporta.

 

Više na: https://olympics.com/ioc/news/olympic-flame-for-beijing-2022-lit-in-ancient-olympia