Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana XIII Međunarodna konferencija “Aspekti doprinosa razvoju životnih vještina kod djece i mladih“

26.10.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Međunarodno udruženje "Interaktivne otvorene škole" (MIOS) iz Tuzle organizovalo je početkom oktobra, u okviru projekta “ACT4ROM - Djelovanje za romsko učešće, poduzetništvo, zapošljavanje i osnaživanje,” a u saradnji sa partnerskim organizacijama Partnere per Femijet - Albanija, Pomoć deci - Srbija, Škola Dokoran, Wide Open School – Slovačka, XIII Međunarodnu konferenciju na temu: „Aspekti doprinosa razvoju životnih vještina kod djece i mladih“.

Na Konferenciji su učestvovali predstavnici partnerskih organizacija uključenih u pomenuti projekat iz Albanije, Slovačke, Srbije i Bosne i Hercegovine. Najbrojniji su bili učesnici iz naše zemlje i to: predstavnci javnih institucija, javnih i privatnih obrazovnih institucija, nevladinih organizacija koje djeluju u oblasti obrazovanja i rada sa djecom i mladima, kao i predstavnici univerziteta i omladinskih radnika.

Konferencija je ujedno i završna aktivnost Projekta “ACT4ROM - Djelovanje za romsko učešće, poduzetništvo, zapošljavanje i osnaživanje”, a koji se provodio u okviru Erasmus + programa i finansirala ga je Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizuelnu kulturu i kulturu koja djeluje u okviru ovlasti  delegiranih od Evropske komisije. 

Tokom ovog značajnog događaja nastojala se, između ostalog, promovisati važnost prepoznavanja vještina i znanja stečenih kroz neformalne i fleksibilne puteve učenja, poduzetničko učenje i aktivan društveni angažman djece i mladih u zajednici kroz odgoj i obrazovanje. Također, podijeljene su uspješne prakse, određeni rezultati i ishodi projekta, predstavljeni su omladinski radnici koji su aktivni građani i pokazuju izvanrednu kompetentnost u društvu, a održane su i plenarne i male grupne radionice o relevantnim temama i preporukama svih uključenih aktera za daljnji rad.