Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana videokonferencija ministara sporta Evropske unije

17.06.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministri Evropske unije zaduženi za sport 2. juna 2020. godine održali su neformalnu videokonferenciju, kako bi razmijenili mišljenja o narednim koracima za ublažavanje utjecaja COVID-19 na oblast sporta. Sastankom je predsjedavao Tomislav Družek, državni sekretar za sport Republike Hrvatske, uz učešće evropske komesarke za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Marije Gabriel, te članova Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Cilj diskusije bio je kako doprinijeti oporavku sektora sporta i kako izgraditi otpornost na nepredvidive događaje u budućnosti. Ministri su diskutovali o poduzetim i planiranim mjerama kako bi se pokrenule sportske aktivnosti. Također, dogovarali su o načinima jačanja saradnje između zemalja članica Evropske unije.

Ministri su se složili da je potrebno posvetiti posebnu pažnju sigurnom povratku sportista i građana sportskim aktivnostima, kao i pokretanju sportskih događaja bez ugrožavanja javnog zdravlja.

Tokom videokonferencije naglašeno je da kako je neophodno nastaviti dijalog sa sportskim pokretima na svim nivoima, od lokalnog do međunarodnog, kako bi se zajednički pristupilo dugoročnom prilagođavanju promjenama koje su nastupile usljed pandemije.

Ministri su također naglasili važnost razmjene informacija na nivou EU, kao i dijeljenja istih s evropskim sportskim organizacijama kako bi se što je prije moguće koordinirali postupci te pružila potrebna podrška za nastavak aktivnosti unutar sektora sporta.

Na kraju, ministri su pozdravili aktivnosti Evropske komisije, uključujući i fleksibilnost programa Erasmus + Sport, kao i buduće programe koji pomažu sport.