Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana online konferencija o proširenju članstva u Evropskom sistemu za posmatranje ploča (EPOS)

02.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Centralna evropska inicijativa (CEI) i  Nacionalni institut za okeanografiju i primijenjenu geofiziku iz Italije (OGS) 28.10.2020. godine organizovali su jednodnevnu online konferenciju „Perspectives towards a Central and South-Eastern European Partner Facility for Solid Earth Science“.

Cilj konferencije je bio da se promovira proširenje članstva u Konzorcij istraživačke infrastrukture Evropskog sistema za posmatranje ploča (EPOS ERIC) za zemlje centralne i jugoistočne Evrope. Uključivanjem u EPOS ERIC omogućava se integrisanje Evropske istraživačke infrastrukture iz domena geologije (u specifičnom dijelu ove nauke koji se odnosi na Solid Earth istraživanje). EPOS ERIC djeluje u domenu:

a) izgradnje multidisciplinarne istraživačke platforme;

b) omogućava pristup usklađenim i kontroliranim podacima; i

c) nudi alate za analizu i modeliranje za Solid Earth science.

Aktivnosti konferencije se temelje na Deklaraciji o nauci iz Trsta 2019. godine koju su jednoglasno usvojili ministri CEI zemalja zaduženi za nauku i istraživanje.

U srednjoročnoj perspektivi, uključivanje u Konzorcij istraživačke infrastrukture EPOS-a bi trebalo dovesti do uspostavljanja Regionalnog partnerskog fonda, odnosno uspostavljanja mreže transnacionalnog istraživanja u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi.

U EPOS ERIC-u trenutno učestvuje trinaest zemalja: Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Island, Italija, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Slovenija i Ujedinjeno Kraljevstvo, i Švajcarska koja učestvuje kao promatrač.