Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana konstituirajuća sjednica Vijeća za sport Bosne i Hercegovine

05.02.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U organizaciji Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u Sarajevu je danas  održana konstituirajuća sjednica Vijeća za sport Bosne i Hercegovine.

Riječ je o najvišem savjetodavnom tijelu Ministarstva civilnih poslova koje se brine za razvoj i kvalitet sporta na nivou Bosne i Hercegovine. Ima ukupno 17 članova, koje je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine imenovalo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Vijeće za sport imenovano je na period od četiri godine (olimpijski ciklus) i za svoj rad odgovorno je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Na konstituirajućoj sjednici za predsjednik Vijeća za sport izabran je Amel Mekić, a za  potpredsjednike Mario Đuran prvi potpredsjednik i Davor Komšić drugi potpredsjednik. Mandat predsjednika  je 16 mjeseci, a po isteku mandata mijenja ga prvi potpredsjednik, a zatim drugi potpredsjednik.

Za sekretara Vijeća za sport Bosne i Hercegovine izabrana je Zorica Radovanović, a za zamjenika sekretara Ljubomir Lukić iz Sektora za sport Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Prvi saziv Vijeća za sport je izabran na osnovu Odluke o imenovanju Vijeća za sport Bosne i Hercegovine 2009. godine, a drugi saziv na osnovu Odluke o imenovanju Vijeća za sport Bosne i Hercegovine i visini novčane naknade iz 2015. godine, kojem je četvorogodišnji mandat istekao 12.11.2019. godine.

Vijeće za sport Bosne i Hercegovine je nadležno za: davanje mišljenja o Strategiji,  davanje mišljenja o Programu razvoja sporta, davanje mišljenja o godišnjim planovima i finansijskim potrebama sporta,  raspravu o pitanjima značajnim za sport te predlaganje i podsticanje donošenja mjera za unapređenje sporta, predlaganje prioritetnih projekata, elaborata i studija za njihovo finansiranje u sistemu javnih potreba u sportu, predlaganje smjernica za izradu propisa o kategorizaciji sportista, davanje mišljenja i preporuka za nacrte i prijedloge propisa koji se odnose na sport, kao i drugih poslova utvrđenih Zakonom o sportu u Bosni i Hercegovini.