Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

ODRŽANA KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA DELEGACIJE BiH U KOMITETU ZA SIGURNOST I ZAŠTITU NA SPORTSKIM PRIREDBAMA U STATUSU POSMATRAČA

17.01.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na 26. sjednici, održanoj 18. 10. 2023. godine donijelo Odluku  o imenovanju Delegacije Bosne i Hercegovine u Komitetu za sigurnost i zaštitu na sportskim priredbama pri Vijeću Evrope u statusu posmatrača („Službeni glasnik BiH“, broj 80/23), a na osnovu zahtjeva Sekretarijata Konvencije Vijeća Evrope o integrisanom pristupu sigurnosti, zaštiti i uslugama na fudbalskim utakmicama i drugim sportskim priredbama (CETS br. 218).

Delegaciju čine, osim člana iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, član Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine, član Agencije za policijsku podršku Bosne i Hercegovine, član Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine, član  Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i član Nogometnog savez Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina je na osnovu sukcesije postala članica Evropske konvencije o nasilju i nedoličnom ponašanju gledalaca na sportskim priredbama, posebno na fudbalskim utakmicama od 1995. godine (Konvencija br. 120). Glavni cilj Konvencije br. 120 jeste sprječavanje i nadzor nasilja i nedoličnog  ponašanja od strane gledalaca, kao i osiguranje zaštite gledalaca tokom sportskih događaja. 

Kao članica Konvencije broj 120 Bosna i Hercegovina po službenoj dužnosti ima status posmatrača, bez prava glasa u Komitetu  za sigurnost i zaštitu na sportskim priredbama (T-S4 Komitet) nove Konvencije Vijeća Evrope o integrisanom pristupu sigurnosti, zaštiti i uslugama na fudbalskim utakmicama i drugim sportskim priredbama (poznate kao Saint-Denis konvencija, odnosno Konvencija br. 218).

Naime od 1985. godine se promijenio pristup organizaciji sportskih događaja pa je i Konvencija br. 120, upotpunila svoj sadržaj u novoj Saint-Denis konvenciji br. 218.

Države koje ratificiraju Saint-Denis konvenciju (broj 218) istodobno će otkazati Evropsku konvenciju o nasilju i nedoličnom ponašanju gledalaca na sportskim priredbama, posebno na fudbalskim utakmicama (br. 120). 

Bosna i Hercegovina nije ratifikovala Saint-Denis konvenciju i u fazi je prikupljanja mišljenja od nadležnih tijela za ratifikaciju konvencije.