Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održana konferencija „Rušenjem stereotipa i predrasuda do ostvarivanja ravnopravnosti spolova u informaciono-komunikacionim tehnologijama i inovacijama“

08.03.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

            Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, u Sarajevu je održana konferencija pod nazivom „Rušenjem stereotipa i predrasuda do ostvarivanja ravnopravnosti spolova u informaciono-komunikacionim tehnologijama i inovacijama“.

            Konferenciju je organizirala Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, a u saradnji sa Komisijom za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini i UN Women. Bila je ovo prilika da se ukaže na potrebu prevazilaženja postojećih rodnih stereotipa i predrasuda u oblastima informaciono - komunikacionih tehnologija i inovacija, kao i na potrebu stalnog osnaživanja žena kroz obrazovanje u digitalnom dobu.

            Sekretarka Ministarstva civilnih poslova BiH Biljana Čamur Veselinović kazala je tom prilikom da Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti i u saradnji sa nadležnim ministrstvima obrazovanja kao i međunardonim partnerima, radi na projektima koji imaju za cilj digitalizaciju i razvoj IT tehnologija i kapaciteta.

            U okviru projekta koji je podržan od strane UNESCO-a pod nazivom „Osmislimo obrazovanje ponovo!“ usvojen je dokument "Osnovni tehnički standardi za alate informaciono-komunikacionih tehnologija u obrazovnim sistemima u Bosni i Hercegovini"  kojim su  utvrđene minimalne norme i standardi kompjuterske opreme i prateće infrastrukture u obrazovnim ustanovama u Bosni i Hercegovini. Također, kada je riječ o ravnopravnosti spolova u nauci i istraživanju, Bosna i Hercegovina kroz svoje strateške dokumente implementira politiku ravnopravnosti polova u istraživačkim institucijama i u okviru podrške projektima u oblasti inovacija.

            U radu Konferencije učestvovali su i brojni predstavnici relevantnih institucija i organizacija iz oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i inovacija, predstavnici međunarodnih i regionalnih organizacija koje djeluju u BiH, kao i predstavnici ambasada u Bosni i Hercegovini.