Grb BiH

BOSNIA AND HERZEGOVINA

Vijesti

 

ALL NEWS


SECTORS

CATEGORIES

(Not translated) Održana 5. EPALE konferencija posvećena unapređenju digitalnih kompetencija

30/11/2021

Send documents on email

Email sender (*):
Email recipient (*):
Comment:

Fondacija Tempus - EPALE nacionalni tim za podršku u Srbiji, u saradnji s EPALE nacionalnim timovima iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, 22. i 23. novembra je organizirao Petu regionalnu EPALE konferenciju pod nazivom ''Unaprjeđenje digitalnih kompetencija odraslih za pristup obrazovnim prilikama''.

Dvodnevna konferencija održana je u online formatu, a prisustvovao je i predstavnik Ministarstva civilnih poslova BiH. Prvog dana, predstavnici pet zemalja učesnica prezentovali su najnovija dešavanja u oblasti razvoja digitalnih vještina u obrazovanju odraslih u regionu, primjere dobrih praksi, te uspostavljanje saradnje u ovoj oblasti.

Istaknuta je važnost unapređenja digitalnih vještina građana te ulaganje u digitalnu infrastrukturu imajući u vidu najave iz Evropske komisije o digitalnoj transformaciji do 2030. godine.

Drugog dana učesnici su učestvovali u pet paralelnih radionica u okviru kojih su  imali priliku da unaprijede svoje digitalne kompetencije kroz različite zadatke.

Podsjetimo, EPALE (Elektronska platforma za obrazovanje odraslih u Evropi) je višejezična zajednica otvorenog tipa finansirana od strane Evropske komisije. Funkciju Nacionalne službe za podršku (NSP) u Bosni i Hercegovini obavlja Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH.