Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan webinar o Europass komunikaciji

29.04.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Projektni tim za Europass organizirao je u petak, 24.04.2020., webinar za Nacionalne Europass centre i članove Savjetodavne grupe kako bi se prezentirali detalji u vezi skorog pokretanja nove Europass platforme i obaveze centara,a na kojem je učestvovao i predstavnik Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Prva faza kreiranja nove Europass platforme je pri samom kraju. Zbog novonastale situacije izazvane pandemijom COVID-19 pokretanje nove platforme bit će isključivo online događaj.

Kako je rečeno, platforma će biti live za usku grupu ljudi 1. juna, dok će 15 dana kasnije biti dostupna i javnosti.

Na webinaru se uglavnom govorilo o obavezama Europass centara u promociji nove platforme, na koji način  i šta će komunicirati s javnosti, medijima i stakeholderima, kako će koristiti promotivni materijal te koje su to ključne poruke koje trebaju prenijeti.

U prvoj fazi pokretanja korisnicima će na raspolaganju biti E-Portfolio, informacije o otvorenim radnim mjestima, mogućnostima učenja i usavršavanja, kvalifikacijama, validaciji neformalnog i  informalnog obrazovanja/učenja, interoperabilnosti.

Većina sadržaja prevedena je na 29 jezika.

Kada je u pitanju Digitally Signed Credentials platforma, učesnici webinara su informirani, da je ona u fazi testiranja i razvoja te da još uvijek neće biti operativna, ali će biti objavljena informacija o tehničkim detaljima iste.

S obzirom da će nakon pandemije COVID-19 Evropi prioritet biti borba protiv nezaposlenosti i podrška prekvalificiranju i dokvalificiranju, naglašeno je da će Europass igrati važnu ulogu i biti na raspolaganju svima kojima će trebati pomoć da se suoče sa izazovima na tržištu rada.