Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan webinar: “Ne ostavljajte djecu: Predstavljanje globalnog izvještaja o isključivanju dječaka iz obrazovanja”

15.04.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U organizaciji Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO –a ) u četvrtak 7. aprila 2022. godine  upriličen je webinar na temu: “Ne ostavljajte djecu: Predstavljanje prvog  globalnog izvještaja o isključivanju dječaka iz obrazovanja”.  

 

Naime, Izvještaj je pokazao da su u mnogim, a posebno u zemljama sa niskim i nižim srednjim prihodima,  dječaci u većem riziku od djevojčica da ponavljaju razrede, propuštajući okončanje različitih obrazovnih nivoa, a također postižu i slabije ishode učenja. Procjenjuje se da oko 132 miliona dječaka trenutno ne pohađa školu. Izvještaj je pokazao da socijalni i ekonomski  faktori najviše utiču na isključenje dječaka iz obrazovanja, kao i da se ovakve situacije najčešće dešavaju tokom pohađanja srednjeg obrazovanja.

  

Učesnici webinara imali su priliku čuti različite sudionike u dvije panel rasprave. Na prvom panelu bilo je govora o izazovima sa kojima se susreću dječaci u kontekstu odabranih zemalja (Južna Afrika, Ujedinjeni Arapski Emirati) dok je drugi bio usmjeren na dobre prakse za ponovno uključivanje dječaka u obrazovanje.

 

Jednim od zaključaka webinara akcentirano je da podrška dječacima ne stavlja djevojčice u nepovoljan položaj. Poboljšanje obrazovnih prilika za djevojčice je i dalje od iznimnog značaja na globalnom nivou. Postizanje cilja održivog razvoja (SDG) 4 –Osigurati inkluzivno i ravnopravno kvalitetno obrazovanje i promovisati mogućnost cjeloživotnog učenja i cilja SDG - 5- poticanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje svih žena i djevojčica – zahtijeva rodno transformativnu akciju, uključujući ciljano djelovanje za dječake koji su u obrazovnom zaostatku  Izvještaju je dostupan putem slijedećeg linka:  

https://unesdoc.unesco.org/ark:/48223/pf0000381105