Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan webinar na temu: Izazovi u razvijanju uloge tehničkog i stručnog obrazovanja i osposobljavanja (TVET), poslovnog učenja i poduzetništva

21.09.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

 UNESCO-ov Institut za cjeloživotno učenje (UIL) 16.septembra organizovao je webinar na temu: Izazovi u razvijanju uloge tehničkog i stručnog obrazovanja i osposobljavanja (TVET), poslovnog učenja i poduzetništva.

Učesnici  su razmijenili iskustva, mišljenja, praktične pristupe i dobre prakse  u namjeri da jedni od drugih nauče kako se baviti pojmovima TVET-a, preduzetništva i poslovnog učenja.

Naglašeno je da svrha TVET-a  učiniti ljude (samo) zapošljivim i biti njihova spona za prelazak pojedinaca u svijet rada. U idealnom slučaju TVET vodi (samo) zapošljavanju i stvaranju dohotka za koje se očekuje da će doprinijeti dobrobiti pojedinaca i njihovih zajednica.

Učesnici su podsjetili i da je podcilj Ciljeva održivog razvoja (SDG) 4.4.  da je do kraja 2030.godine potrebno znatno povećati broj mladih i odraslih koji imaju relevantne vještine, između ostalog i tehničke i stručne, za dostojanstveno zaposlenje i preduzetništvo.

U skladu sa svim argumentima navedeno je da se TVET često smatra mehanizmom za smanjenje siromaštva i vitalnim doprinosom ka postizanju međunarodnih razvojnih ciljeva.

 Pored UNESCO-ovog Instituta za cjeloživotno učenje (UIL) suorganizatori navedenog su i  UNESCO-va Globalna mreža gradova koji ulažu u obrazovanje svojih stanovnika (GNLC) i Globalna mreža za ustanove specijalizovane za tehničko i stručno obrazovanje i osposobljavanje UNEVOC.