Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan Stručni sastanak posvećen pripremi GAM izvještaja

30.08.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Sastanak posvećen pripremi izvještaja Bosne i Hercegovine o Globalnom praćenju AIDS-a (GAM), održan je u Ljubuškom, u periodu od 25-26.08. 2021. godine, organiziran od strane NVO „Partnerships in Health“.

            Cilj sastanaka bilo je predstavljanje podataka dobijenih iz nadzora o stanju odgovora na HIV i AIDS u Bosni i Hercegovini. Predstavnici institucija su predstavili podatake dobijene iz nadzora o HIV/AIDS, te su podaci analizirani i agregirani u ime Bosne i Hercegovine. Podaci, koji nisu bili dostupni u trenutku održavanja sastanka, će biti dostavljeni Ministarstvu civilnih poslova BiH u narednom tjednu od strane predstavnika nadležnih entetskih ministarstava kako bi se izvještaj finalizirao. GAM izvještaj, koji se podnosi UNADIS-u je od izuzetnog značaja, kako bi rad institucija Bosne i Hercegovine bio vidljiv i prepoznat u globalnom sustavu nadzora nad HIV-om/AIDS-om.

             Kompletan proces izvještavanja biti će sproveden u skladu sa Protokolom o saradnji za ispunjavanje obaveza Bosne i Hercegovine za međunarodno izvještavanje u oblasti zdravstva, gdje će Ministarstvo civilnih poslova BiH prije konačnog izvještavanja zatražiti saglasnost svih institucija koje su učestvovale u GAM izvještavanju, čime će biti ispunjeni svi potrebni uslovi u procesu međunarodnog izvještavanja Bosne i Hercegovine.

             Sastanku su prisustvovali predstavnici Ministarstva civilnih poslova BiH, entitetskih ministarstava nadležnih za zdravstvo, zavoda za javno zdravlje, zdravstvenih ustanova i nevladinih organizacija.