Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan sedmi sastanak Pododbora za inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku između EU i BiH

20.10.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Sedmi  sastanak Pododbora za inovacije, informaciono društvo i socijalnu politiku između EU i BiH, održan je 19. oktobra 2023. godine putem videokonferencije. Na sastanku je ocijenjeno kako je ovo dobra prilika da se u vrijeme priprema za objavu Godišnjeg izvještaja Evropske komisije o BiH razmijene informacije o napretku. Evropska komisija istakla je kako je važno osigurati da taj napredak bude na nivou cijele BiH. Sastankom su kopredsjedavali pomoćnik ministrice u Ministarstvu civilnih poslova BiH Adnan Husić i Mary Teresa Moran iz Evropske komisije. Dvije delegacije razgovarale su o temama vezanim za digitalnu tranziciju i razvoj audiovizualne politike, zapošljavanje i socijalnu politiku, te obrazovanje, kulturu, istraživanje i inovacije.

Delegacija BiH je informirala Komisiju da su, u skladu sa preporukama Komisije, stvorene funkcionalne pretpostavke za rad Tima za odgovor na računarske incidente (CERT) za tijela i institucije BiH. Također, delegacija BiH je istaknula kako je u finalnoj fazi priprema Politike sektora elektronskih komunikacija u BiH za period 2023 -2027. i Strategije širokopojasnog pristupa u BiH 2023 – 2027. godina, te da je setom pravila i kodeksa, u odgovarajućem obimu, preuzeta Direktiva EU o audiovizualnim medijskim uslugama.

Evropska komisija je pozvala vlasti u BiH na usvajanje, među ostalim, zakona o elektronskim komunikacijama, zakona o elektronskim medijima i zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja. Potrebno je također i uvođenje broja 112 za hitne slučajeve u cijeloj državi, te okončanje aktivnosti na digitalizaciji javnih RTV servisa. 

Delegacija BiH je informirala Komisiju  da je usvojen Gender akcioni plana BiH za period 2023 - 2027. godine, kao i o poduzetim aktivnostima na nivou entiteta vezano za socijalnu politiku. Komisija je ocijenila kako je ostvaren određen napredak vezano za jednakost spolova. Pozvala je na usvajanje nove strategije zapošljavanja u FBiH, a potom i na usvajanje  cjelodržavne strategije zapošljavanja.

Razmijenjene su informacije o izradi okvira kvalifikacija u BiH, učešću u međunarodnim studijama u obrazovanju, pristupu škola internetu, međuinstitucionalnoj i međusektorskoj saradnji, te o učešću BiH u programima EU. 

Delegacija BiH je konstatirala da se bilježi napredak u procesu akreditacije institucija za visoko obrazovanja, te da su od ukupno 39 visokoškolskih institucija upisanih u Državni registar, sve prošle prvu i drugu akreditaciju, a da se dio njih već priprema za treću. Istaknuto je kao je ubrzan i proces akreditacije studijskih programa, te da su implementirane sve preporuke TAIEX-a.

Komisija je pozvala vlasti u BiH da dovrše domaći zakonski i strateški okvir o predškolskom, srednjem stručnom i obrazovanju odraslih, da izrade Akcioni plan za provedbu zajedničkoe jezgre nastavnih planova i programa.

Evropska komisija je pozdravila učešće BiH u programu Horizont Evropa, a među prioritetima  za vlasti u BiH  ostaje usvajanje strategije za razvoj nauke i  strategije pametne specijalizacije.

Sastankom Pododbora za inovacije, informacijsko društvo i socijalnu politiku započeo je sedmi ciklus sastanaka zajedničkih tijela EU i BiH, a čiji je zadatak praćenje provođenje SSP-a. Ovaj Pododbor, među ostalim, obuhvaća pitanja iz poglavlja acquis-a 10, 19, 25 i 26.