Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan sastanak u okviru EU Zajedničke akcije o implementaciji potvrđenih najboljih praksi u oblasti ishrane

17.02.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH, Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, održan je prvi sastanak intersektorskih radnih grupa Republike Srpske i Federacije BiH za Zajedničku akciju o implementaciji potvrđenih najboljih praksi u oblasti ishrane (Best-ReMaP).

            Sastanak je organizovan u okviru Radnog paketa 7 (Javne nabavke hrane u javnim ustanovama), jednom od tri najznačajnija tematska radna paketa u okviru navedenog projekta. Cilj aktivnosti je da se osigura veća ponuda zdravijih opcija prerađene hrane (smanjenjem soli, šećera i masti iz prerađene hrane) dostupne na tržištima EU.

            Prvi sastanak o ovoj temi u BiH bila je prilika da se analizira trenutno stanje i planiraju naredni koraci, te predstavi zakonodavstvo EU-e u postupcima nabavke hrane, a naročito iskustva Danske i Slovenije.

Glavni fokus Zajedničke akcije Best-ReMaP je na prilagođavanju, repliciranju i provođenju učinkovitih intervencija na području zdravstva s ciljem oblikovanja prehrambenih proizvoda i javne nabavke zdrave hrane u javnim ustanovama, a prije svega kako bi se poboljšao izbor hrane za djecu, čime se povećavaju zdrave životne godine na nivou država članica i EU-a.

            Projekat Best-ReMaP implementira konzorcijum institucija iz 24 zemlje članice EU/ članice Trećeg programa za djelovanje Unije u oblasti zdravstva, među kojima su i tri institucije iz Bosne i Hercegovine, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske. Implementacija projekta je zvanično otpočela 1. oktobra 2020. godine i trajaće 36 mjeseci, a koordinator cijelog projekta je Nacionalni institut za javno zdravlje Slovenije.