Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan sastanak s ciljem jačanja saradnje s Evropskom agencijom za sigurnost i zdravlje na radu

24.07.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Predstavnici Sektora za rad, zapošljavanje, socijalnu zaštitu i penzije, Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine u utorak 23. jula 2024., održali su sastanak s predstavnicima Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Tema sastanka je bila značaj učestvovanja i saradnje predstavnika Bosne i Hercegovine u radu Evropske agencije za sigurnost i zdravlje na radu (EU-OSHA).

S ciljem što bolje saradnje s EU-OSHA-om, dogovoreno da se u narednom periodu pokrenu aktivnosti na uspostavljanju kontakt tačaka iz nadležnih resornih ministarstva u Bosni i Hercegovini za saradnju u datoj oblasti, kao i saradnju s EU-OSHA-om.

Podsjećamo, uloga EU-OSHA-e je prikupljanje, analiza i prosljeđivanje informacija osobama koja rade u oblasti sigurnosti i zdravlja na radu.

U tom smislu glavni cilj EU-OSHA-e je pružiti podršku kreatorima politika na nivou EU-a i na nacionalnom nivou, te pružiti podršku preduzećima, a posebno mikropreduzećima i malim preduzećima.

EU-OSHA nastoji radna mjesta u Evropi učiniti sigurnijima, zdravijima i produktivnijima, u korist preduzeća, zaposlenika i vlada, te promoviše kulturu sprečavanja rizika kako bi se poboljšali uvjeti rada u Evropi