Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan sastanak Generalne skupštine COST Asocijacije

15.04.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

30.-31. marta 2022. godine predstavnici članica COST-a sastali su se u Parizu pod pokroviteljstvom francuskog predsjedavanja Vijećem EU.

Komitet predstavnika COST članica (CSO) na Generalnoj skupština COST Asocijacije je prihvatio Gruziju i Ukrajinu kao svoje najnovije punopravne članice COST Asocijacije.

Nakon jednoglasne odluke, Gruzija i Ukrajina su se pridružile porodici COST koja sada ima 40 punopravnih članica. Spisak punopravnih članica COST se nalazi na web stranici https://www.cost.eu/about/members/ .

Punopravno članstvo COST-a podupire ključnu ulogu COST-a u olakšavanju integracije u evropski istraživački i inovacijski prostor. COST ima za cilj da podstakne otvorene i inkluzivne mreže izvrsnosti u svim naučnim oblastima, a kroz članstvo, istraživači mogu da preuzmu aktivnu ulogu u predlozima budućih COST Akcija.

Članstvo u COST-u omogućava istraživačima i inovatorima da u potpunosti iskoriste mogućnosti umrežavanja koje nudi COST, uključujući i ulogu glavnog predlagača COST akcija.

Komitet je jednoglasno potvrdio izbor predstavnice Austrije za člana Izvršnog odbora Asocijacije za drugi mandat od 22.6.2022. do 21.6.2025.

Komitet je također razmatrao pravila za učešće u COST Akcijama, minimalan broj partnera za podnošenje prijedloga, pravila o optimalnom vremenskom roku za otvorene pozive za pridruživanje Akcijama. Odluke o izmjenama će se dodatno razmatrati, o čemu će blagovremeno biti upoznati istraživači.

Bosna i Hercegovina kao punopravna članica COST-a trenutno učestvje u 493 aktivnosti koje imaju za cilj povezivanje istraživača na međunarodnom nivou.