Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan prvi sastanak Rektorske konferencije u BiH sa ministricom civilnih poslova, Ankicom Gudeljević

19.05.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas je u Sarajevu održan radni sastanak ministrice civilnih poslova, Ankice Gudeljević sa rektorima javnih univerziteta u BiH. Riječ je o prvom sastanku Rektorske konferencije sa jednim ministrom civilnih poslova, stoga je poziv za ovaj sastanak jednoglasno ocijenjen kao veliki korak za buduću uspješnu saradnju. Rektori su, također, istakli da su ohrabreni dopisima koje redovno dobivaju iz Ministarstva, a putem kojih dobivaju informacije o svim aktuelnim temama u vezi sa visokim obrazovanjem, internacionalnim programima, naučnim mogućnostima istraživačkog rada i imenovanjima u najrazličitijim tijelima internacionalnih naučnih odbora, što je također sasvim nova praksa komunikacije Ministarstva i Rektorske konferencije.

Jedna od ključnih tema  bio je Zakon o visokom obrazovanju u BiH, neusaglašenosti kantonalnih zakona sa okvirnim kao i drugim problemima koji se odnose na implementaciju ovog zakona. Jednoglasan je stav da je zakon zastario i da ga treba mijenjati.

Druga tema bila je proces akreditiranja, različiti kriteriji za privatne i javne univerzitete kao i veoma mali udjel državnih sredstava za naučno – istraživački rad. Rektori su naglasili da su se mnogo prije obraćali Ministarstvu civilnih poslova očekujući bio kakvu reakciju ili vid podrške no, nažalost, svaki put bez ikakvog odgovora. Naglašeno je da o problemima treba „empatično razmišljati“ jer je to jedini put da se barem neki od njih nadiđu.

Također, navedena  je i nužna potreba za što glasnije zagovaranje za autonomiju visokog obrazovanja te realizacija prioriteta u ovoj oblasti za period 2016.-2026. godine uz naglasak da je prošlo pet godina otkada je Vijeće ministara donijelo odluku o usvajanju prioriteta za visoko obrazovanja, a da se kvalitativni pomaci gotovo i ne vide.

I konačno jedan od većih problema predstavlja i odredba za ulazak stranaca u zemlju čime se umanjuje mogućnost internacionalizacije univerziteta što je jedan od prioriteta postavljenih 2016. godine.

Ministrica Gudeljević je na kraju naglasila kako je riječ o tek prvom sastanku s Rektorskom konferencijom na kojoj su izneseni problemi s kojima se ovaj sektor susreće u svakodnevnom radu i izrazila odlučnost da se ovakvi sastanci nastave te da je spremna prezentirati i zagovarati za sve prijedloge koje dobije od Rektorske konferencije, a za dobrobit visokog obrazovanja u BiH.