Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan pripremni sastanak zemalja jugoistočne Evrope o nauci i tehnologiji, 29. novembar 2021. godine

23.12.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, u saradnji sa UNESCO uredom u BiH, je održalo on-line pripremni sastanak  predstavnika  zemalja Jugoistočne Evrope o nauci i tehnologiji. Posljednji ministarski okrugli sto UNESCO-a na ovu temu održan je u Bosni i Hercegovini u novembru 2012. godine. Svrha ovog sastanka bila je procjena ostvarenog napretka u oblasti nauke i tehnologije u zemljama Jugoistočne Evrope i priprema za novi ministarski sastanak koji će se održati 2022. godine.

 

Sastanku su prisustvovali predstavnici Crne Gore, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Moldavije i Sjeverne Makedonije.

Ispred UNESCO-a se obratila g-đa Ana Luiza Thompson-Flores, direktorica UNESCO-ovog regionalnog ureda u Veneciji, a u ime domaćina, odnosno ministrice Ministarstva civilnih poslova BiH, učesnicima sastanka se obratio Suvad Džafić, pomoćnik ministrice za nauku i kulturu. 

Ovaj on-line događaj je pružio mogućnost da se razgovara o prioritetima i prilikama kako bismo potvrdili i poboljšali našu posvećenost jačanju regionalne saradnje u oblasti nauke i tehnologije, posebno u svijetlu borbe sa posljedicama pandemije Covid 19 i propitivanja višestrukih mogućnosti nauke i tehnologije koje pomažu globalnoj borbi protiv Covid 19 i srodnim zdravstvenim problemima.

Na sastanku je usvojen zaključak da se napravi prijedlog zajedničke deklaracije  i prijedlog preporuka koje će biti ponuđene ministrima na usvajanje na narednom ministarskom sastanku 2022. godine.