Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan online sastanak Savjetodavne grupe za Europass

02.10.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Sedmi sastanak Savjetodavne grupe za Europass – platforme za predstavljanje vještina i kvalifikacija u Evropi održan je 25.09.2020. godine. Ovo je bio prvi sastanak Savjetodavne grupe nakon pokretanja platforme 1. jula 2020. godine.

Stoga se na sastanku najviše razgovaralo o dosadašnjim iskustvima s korištenjem platforme, eventualnim poteškoćama, zahtjevima korisnika, potrebom za unapređenjem određenih funkcionalnosti i radom Nacionalnih Europa

Evropska komisija iznijela je podatak da se do sada na platformu registriralo pola miliona ljudi, te da je za dva mjeseca zabilježeno 4 miliona posjeta. Europass je najpopularniji u Italiji, Rumuniji i Portugalu što je nastavak ranijeg trenda. Također se govorilo i o uspješnosti promocije Europassa na društvenim mrežama.

Također, Evropska komisija je predstavila i novi Program vještina za Evropu i njenih 12 mjera  za održivu konkurentnost, socijalnu pravednost i otpornost. Jedna od tih mjera je upravo platforma Europass.

U narednom periodu će početi druga faza implementacije Europassa što podrazumijeva prvenstveno otklanjanje svih poteškoća u funkcioniranju platforme i poboljšanje funkcionalnosti, ali i intenziviranje aktivnosti na pokretanju Okvira za digitalno potpisane dokumente (Digitally-signed Credentials Framework).

Od 18 zemalja koje su učestvovale u pilotiranju DSC, deset ih je u potpunosti spremno za izdavanje digitalno potpisanih dokumenata, rečeno je iz Evropske komisije.