Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

ODRŽAN ONLINE SASTANAK UPRAVNOG ODBORA ZAJEDNIČKOG PROGRAMA VLADE ŠVICARSKE I UJEDINJENIH NACIJA U PODRUČJU SMANJENJA RIZIKA OD KATASTROFA „SMANJANJE RIZIKA OD KATASTROFA ZA ODRŽIV RAZVOJ U BOSNI I HERCEGOVINI“

12.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Treći sastanak Upravnog odbora zajedničkog programa Vlade Švicarske i Ujedinjenih nacija (UN) u oblasti smanjenja rizika od katastrofa (DRR) ,,Smanjenje rizika od katastrofa za održiv razvoj u Bosni i Hercegovini", održan je online 04.11.2020. godine, putem Zoom platforme.

Zajednički program ,,Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini", financiraju Vlada Švicarske i Ujedinjene nacije (UN), a provode UN agencije UNDP, UNICEF, UNESCO, UNFPA i FAO u partnerstvu sa lokalnim vlastima. Cilj zajedničkog programa je rješavanje ključnih prioriteta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa (DRR), a koje su utvrdile lokalne vlasti i različiti akteri u deset jedinica lokalne samouprave (JLS) u različitim sektorima: zaštita i spašavanje, obrazovanje, socijalna i dječija zaštita, zdravlje i poljoprivreda.

Program stavlja poseban naglasak na poboljšanje lokalnih mehanizama koordinacije u području smanjenja rizika od katastrofa, kao i na afirmaciju procesa strateškog planiranja u vezi sa informiranošću o rizicima, s naglaskom na najugroženije kategorije stanovništva. Fokus zajedničkog programa Vlade  Švicarske i Ujedinjenih nacija će biti na jačanju DRR kapaciteta u okviru deset jedinica lokalnih samouprava u Bosni i Hercegovini, u trajanju od četiri godine (2018.- 2022. godina).

 Tijekom sastanka, dat je kratak pregled najvažnijih aktivnosti u proteklom periodu.Uslijedila je prezentacija postignuća  za 2020. godinu, sa fokusom na pripremu i provođenje planiranih ishoda.

Prezentacija rezultata programskih aktivnosti do kraja  2020. godine( dinamika i izazovi u provođenju aktivnosti , uzrokovani Covid-19 pandemijom).

  • Izvršena identifijacija i izrada osnovnih programa obuke za članove platforme za smanjenje rizika od katastrofa (DRR). Dinamika proovđenja obuka su uslovljeni situacijom u vezi Covid-19 pandemije.
  • Održana je ceremonija potpisivanja Deklaracije o saradnji u oblasti DRR(14.02.2020.god.)
  • Uspostavljen DRAS  sistem u svih 10 lokalnih zajednica (Banja Luka, Prijedor, Trebinje, Bijeljina,Srebrenica, Sanski Most, Kalesija, Bihać, Kakanj, Gradačac). DRAS kampanja o podizanju svijesti javnosti će biti provedena u novembru 2020. godine.
  • Započet proces izrade /ažuriranje lokalnih sektorskih procjena rizika, ranjivosti, kapaciteta i sigurnosti u svim lokacijama . Do ovog trenutka , urađeno je 10 procjena ugroženosti od poplava i klizišta u svim lokalnim zajednicama , 6 procjena rizika i ugroženosti u  centrima  za socijalni rad, 3 procjene rizika u poljoprivredi.Izvršeno je mapiranje institucija u oblasti seksualnog i reproduktivnog zdravlja i rodno- zasnovanog nasilja u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Predviđeno je da završetak sektorskih procjena bude do kraja novembra 2020. godine.
  • Započeti proces nadogradnje strateškog i akcionog planiranja opština/gradova kod upravljanja rizikom od katastofa na temelju miltisektorske perspektive, sa fokusom na najugroženije (najranjivije) kategorije stanovništva.
  • Održani sastanci lokalnih DRR platformi i osigurana redovna komunikacija sa članovima platformi u vezi sa programskim aktivnostima.

 

Sljedeći sastanak Upravnog odbora zajedničkog programa Vlade Švicarske i Ujedinjenih nacija (UN) u oblasti smanjenja rizika od katastrofa (DRR) ,,Smanjenje rizika od katastrofa za održiv razvoj u Bosni i Hercegovini", planiran je za travanj ili svibanj 2021. godine. ( ovisno od sistuacije prouzročene Covid-19 pandemijom).