Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Odgovorno ponašanje zaposlenih u Sektoru za državljanstvo tokom pandemije COVID-19

23.10.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Dramatično je povećan je broj lica zaraženim virusom Covid 19 u Evropi, regiji i cijeloj Bosni i Hercegovini. U Sektoru za državljanstvo i putne isprave Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine još uvijek građani svakodnevno dolaze u sjedište Ministarstva civilnih poslova kako bi regulisali svoja prava iz oblasti državljanstva, ličnih i putnih isprava kao i revizije državljanstva. Primjetno je disciplinovanije ponašanje zaposlenih koji prilikom obavljanja u kontaktu sa strankama vrlo odgovorno se pridržavaju preporuka nadležnih organa u vezi zaštite od pandemije izazvane Covid 19. Zahvaljujući odgovornom ponašanju u Sektoru za državljanstvo i putne isprave, uprkos povećanom riziku i ekspanziji zaraze u okruženju, još uvijek nema oboljelih.

Zaposleni svakodnevno u ovom Sektoru neposredno, razmjenom elektronske pošte i putem telefona komunicirju sa strankama pomažući im u rješavanju spornih pitanja i dajući upute za postupanje štedeći drgoceno vrijeme kako svoje tako i njihovo. Na taj način se u velikom broju slučajava smanjuje ili u potpunosti isključuje potreba za dolazak stranaka u prostorije Ministarstva, a time i rizici po zdravlje stranaka i zaposlenih. Vjerovatno zbog ograničenja u kretanju, osjetno je povećano, od pojave pandemije, vođenje upravnih postupaka putem punomoćnika. Češće jedan punomoćnik zastupa više osoba, što smanjuje rizike od širenja oboljenja.  

 

Shodno instrukcijama biće sačinjen raspored rada zaposlenih u sjedištu i od kuće, kojim će se osigurati ostvarivanje svih prava građana u oblasti državljanstva i putnih isprava.