Grb BiH

BOSNIA AND HERZEGOVINA

Vijesti

 

ALL NEWS


SECTORS

CATEGORIES

(Not translated) Obrazovne institucije širom Bosne i Hercegovine i ove godine obilježavaju Evropski dan jezika

26/09/2023

Send documents on email

Email sender (*):
Email recipient (*):
Comment:

Obrazovne institucije širom Bosne i Hercegovine su i ove godine dio velike zajednice koja svake godine 26. septembra obilježava Evropski dan jezika.

Ministarstvo civilnih poslova je, kao i prethodnih godina, pružilo potporu obrazovnim institucijama koje su iskazale interes za obilježavanje Evropskog dana jezika putem dostave promotivnog materijala koji su osigurali Evropski centar za moderne jezike iz Graca i Vijeća Evrope. 

Evropski dan jezika se svake godine obilježava 26. septembra. Naime, Vijeće Evrope i Evropska unija su zajedničkim obilježavanjem Europske godine jezika 2001. godine uspjeli da uključe milione ljudi iz 45 zemalja i od tada se svakog 26. septembra u zemljama diljem Evrope organiziraju aktivnosti koje imaju za cilj promicanje jezične različitosti u Evropi i važnost učenje jezika.

Opći ciljevi Evropskog dana jezika su:

  1. Informiranje javnosti o značaju učenja jezika i proširivanje palete jezika u cilju povećavanja stupnjavišejezičnosti i međukulturološkog razumevanja
  2. Promoviranje jezičkog i kulturološkog bogatstva evrope, koje mora biti očuvano i razvijano
  3. Podržavanje cjeloživotnog učenja jezika, kako u okviru škola, tako i izvan njih, bilo za potrebe škole, posla, mobilnosti ili iz zadovoljstva.

 

Ako želite razviti svoje jezičke vještine i saznati više o Europskom danu jezika, sljedeće internetske stranice nude korisne informacije: